Çalışan memnuniyeti analizleri
Employee saticfaction analysis
- Tez No: 261827
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN AKGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan memnuniyeti, çalışan memnuniyet analizleri, iş tatmini, Employee Satisfaction, employee satisfaction analyses, job satisfaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde küresel rekabet ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işletme yönetimleri varlıklarını sürdürebilmenin yalnızca nitelikli işgücünü işletmeye çekmesi ile değil bu işgücünün işletmede tutmanın ve memnuniyetini sağlamanın organizasyonun öncelikli hedefleri olması gerektiğinin farkına varmışlardır. Bu nedenle işletmeler müşteri memnuniyetinin yanında çalışan memnuniyetini de ölçme yoluna yönelmişlerdir.Bu çalışmanın amacı, çalışma psikolojisinin ve iş dünyasının önemli bir kavramı olan çalışan memnuniyetinin işletmeler açısından önemini anlamak ve işletmelerin çalışan memnuniyetini nasıl analiz ettiklerini öğrenmektir.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk iki bölümünde literatür taraması yapılarak konuyla ilgili kavramlar ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler incelenmiş, son bölümde ise farklı sektörlerden 71 işletme ile çalışan memnuniyetinin ölçüm sürecine yönelik bir alan araştırmasına yer verilmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış ve elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS programından yararlanılmıştır.Araştırmada çalışan memnuniyeti analizlerinin çalışanların beklentilerini tespit etmekte önemli bir uygulama olduğu ve çalışan memnuniyetini arttırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The management of the companies realises that the priority task of the organization is achieving satisfaction and retain the qualified occupation instead of to attract towards to the company these qualified occupation for because of the continue their entity in global competition and the improvements in technology nowadays. Because of this, the companies tent to measure the employee satisfaction too beside of the costumer satisfaction.This study aims at to understand the importance of the Employee Satisfaction, a great concept of business psychology and business community, for the purpose of the companies and learn how the companies analyse the employee satisfaction.This study consist three chapters. It is examined that the concepts and the relation between these concepts by using the literature cross hatching in first and second chapters. In last chapter, it is giving a way to an area study about employee satisfaction measurement process includes 71 companies in different sectors. The area study done by using the overall survey and SPSS programme used for the analyse to the parameters.As a result of the study, the employee satisfaction analyses are important application tool for confirm of the employee expectations and raise the employee satisfaction.