Rusya Federasyonu'nun enerji politikası ve Türkiye ile ilişkileri
The energy policy of the Russian Federation and the collaboration with Turkey
- Tez No: 261879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Sektörü, Rusya Federasyonu, Enerji Politikası, the Energy Sector, the Energy Policy, the Russian Federation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Rusya'nın enerji politikası ve Türkiye ile bu alanda yürüttüğü ilişkilerin analizini amaçlayan çalışmada, öncelikle enerji sektörünün alt dalları ve bu bağlamda Rusya Federasyonu'nun enerji politikası incelenmekte ve son olarak, Rusya'nın Türkiye ile gerçekleştirdiği enerji odaklı işbirliği ele alınmaktadır. Çalışmanın sonucunda, büyük enerji kaynaklarına sahip olan Rusya Federasyonu'nun enerji politikasının, kendi ulusal çıkarlarından yola çıkarak yürütüldüğü ve Türkiye ile doğalgaz ve nükleer enerji sektörü başta olmak üzere, çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği işbirliğinin her iki ülke için de olumlu sonuçlar doğuracağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aiming the analysis of the energy policy of Russia and it?s collaboration in energy with Turkey, primarily examine the branches of energy sector along with the energy policy of Russian Federation and finally the collaboration in energy between Russia and Turkey. As the result of the study, have been reached that the energy policy of Russian Federation which has big energy resources is executed in the interests of it?s own national benefits and the cooperation with Turkey, firstly in sectors such as natural gas and nuclear energy, will bring benefits for both countries.