Türkiye'de sığınmacı ve mülteciler
Asylum seekers and refugees in Turkey
- Tez No: 262043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSHAK TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sığınmacı, Mülteci, Türkiye, Türkiye'de Sığınmacı ve Mülteciler, Migration, Asylum-Seekers, Refugees, Turkey, Asylum-Seekers and Refugees in Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sığınma ve mülteciliğin mazisi insanlık tarihi kadar eskiye gider. Genellikle göç ile birlikte algılanan bu olgunun popülerliği, göçün niteliğinde ortaya çıkan değişmenin bir sonucu olarak iyice artmış ve göç toplamı içerisinde önemli bir orana sahip hale gelmiştir. Sığınmacı ve mültecilik konusunda sorumluluk almada gelişmiş ülkeler öne çıkıyor görünse de esas yük gelişmekte olan ülkelerin omuzlarında durmaktadır. Çünkü dünyadaki yaklaşık 30 milyon mülteci ve sığınmacının çok büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerdedir.Mülteciler, sığınma ve iltica konusu, özellikle son birkaç on yılda Türkiye kamuoyuna bir sorun olarak girmiş ve giderek popülerleşmektedir. Stratejik açıdan kavşak konumunda olan Türkiye'ye giren mültecilerin sayısı oldukça fazladır. Bunların büyük bir kısmı kayıtsız ya da yasadışı kimselerden oluşmaktadır. Böyle olmasında, Avrupa ülkelerine geçişte transit bir bekleme odası olarak görülmesi ile mevcut iltica mevzuatının etkisi vardır. Türkiye, iltica mevzuatı açısından istisnai özellik gösterir.Türkiye, 1951 tarihli Cenevre Anlaşmasına `coğrafi çekince' koyarak taraf olmuştur. Buna göre, sadece Avrupa'dan gelenlere mülteci statüsü verilmektedir. Avrupa dışından gelenler ise geçici sığınmacı olarak adlandırılmakta ve üçüncü ülke yerleştirilmeyi bekleyenler muamelesi görmektedirler. Avrupa ülkelerinden çok az sayıda insan Türkiye'ye sığınmaktadır. Buna karşılık mülteci ve sığınmacıların çok büyük çoğunluğu Avrupa dışındandır.Bu çalışmada göçmen, mülteci sığınmacı gibi kavramlar tanımlanarak, dünyada mülteciliğin tarihsel, hukuksal ve kurumsal gelişimi üzerinde duruldu. Tezde asıl olarak Türkiye'nin mevcut göç ve iltica uygulaması ile Türkiye'deki mülteci/sığınmacılara ilişkin bir durum tespiti yapmak amaçlandı. Türkiye'de sığınmacı/mültecilerin durumları kaynak taraması ve gözlemler yoluyla belirlenmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The history of asylum and refugee dates back to the very early time of human history. The popularity of this phenomenon, which is generally perceived together with immigration, has increased as a result of the change occured in the characteristic of immigration, and it has an important place in the general totality of immigration. While developed countries seem to take more responsibility for asylum seekers and refugees, in fact the main burden remains on the shoulders of developing countries. Because the big numbers of about 30 milion refugees and asylum seekers in the world still remain in developing countries.The issues of asylum, asylum seekers and refugees have been introduced to Turkish public opinion for last few decades, and they are becoming popular subjects among the public. The number of asylum seekers, entering to Turkey, which is a strategical crossroad, is very high. The big numbers of these asylum seekers consist of unregistered or illegal people. This situation results from both the existing legal regulations for asylum seekers and the perception of Turkey as a waiting room for entering into the EU countries. Turkey shows an exceptional characteristic in terms of asylum law regulations.Turkey ratified the 1951 Geneva Convention with a“geographical reservation”. Accordingly, Turkey gives refugee or asylum seeker status to only those people who come from Europe. Those who come from other parts of the world are accepted as temporary asylum seekers or refugees, waiting for placement in third countries. Very few people from Europe seek asylum in Turkey. Most refugees and asylum seekers are from regions other than Europe.This study defines the concepts such as immigrant, refugee and asylum seekers and consideres the historical, legal and institutional development of asylum. The study aims to uncover the existing immigration and asylum policy of Turkey and its application to refugees and asylum seekers. The present study consists of a theoretical part based on previous works conducted in the literature, legal regulations etc., and a case study part based on observations on refugees and asylum seekers.