Prof. Dr. Mikâil Bayram'ın hayatı ve eserleri
Prof. Dr. Mikail Bayram's life and works
- Tez No: 262058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Mikâil Bayram, Anadolu Selçuklu, Ahi Evren, El Yazması Eser, Mikail Bayram, Anatolian Seljuk, Ahi Evren, Manuscripts
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Prof. Dr. Mikâil Bayram, tarih ilmine mühîm katkı sağlamış bir isimdir. Araştırmalarının büyük bir kısmını Anadolu Selçuklu Devleti zamanında fikrî hareketler oluşturmuştur. Türkiye'de yazma eserler ihtiva eden kütüphanelerin hepsini görmüş; buralarda çalışmıştır. Birinci elden kaynaklar üzerinde çalışıyor olması tespitlerinin güvenilirliğini arttırmıştır. Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Pehlevice eserleri orijinallerinden okuyarak gerçek anlamlarını kavramıştır. Devrin tarihini, el yazması kütüphanelerde yaptığı araştırmalar neticesinde aydınlatmıştır. Özellikle doktora çalışmasına da konu olan Ahi Evren ve Ahi Teşkilatı ile ilgili tespitleri, devrin siyasî tarihini daha iyi görebilmemiz açısından önemlidir. Mikail Bayram hakkında şimdiye kadar detaylı bir çalışma olmaması bizi bu araştırmaya sevk etti. Bu tezin amacı Prof. Dr. Mikâil Bayramı, hayatı, eserleri ve fikirleri ile tanıtabilmektir. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır Eserleri ile özellikle Anadolu Selçuklu zamanı Türk tarihinin karanlıkta kalmış yönlerini ortaya çıkarmış olan Prof. Dr. Mikâil Bayramla yaptığımız mülakat bu çalışmada bize büyük fayda sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Prof. Dr. Mikail Bayram, who an important scientist history has contributed to. His research is greatly during the Anatolian Seljuk State which are related to ideas movements. He worked in the manuscripts in the Turkey library and he was reliable,because works with a first-hand sources. He is Arabic, Persian, Ottoman Turkish and Pahlavi read their original works perceived as real. He were read Arabic, Persian, Ottoman and Pahlavi manuscript he got understand the correct meaning. As a result of his research in libraries in the history of the Seljuks, was illuminated. His doctora studies, especially the Ahi Evren and the determinations regarding Akhism Organization, we can better see the political history of the era is important. Mikail Bayram is not about how far a detailed study led us to this research. The purpose of this thesis, the Michael holidays, life, work and be able to identify with the ideas. Our study is the introduction, three chapters and a conclusion part has occurred. As a result of his work, especially in the Anatolian Seljuk period remain in the dark aspects of Turkish history has emerged. In our work we have done interviews with Mikail Bayram has been a great benefit to us.