Kurumsal yönetim uygulamalarının bankalardaki iç denetim sistemi üzerine etkileri
The effects of corporate governance applications on internal auditing system in banks
- Tez No: 262061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS CERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Banka, İç Denetim, Corporate Governance, Bank, Internal Audit
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Son yıllarda yaşanan değişmeler ve gelişmeler ile yönetim anlayışı da değişmiş artık kurumlar faaliyetlerini sürdürürken işlemleri hangi standartlara ve ilkelere göre yaptıkları konusunda kamuoyuna hesap verme durumunda kalmışlardır. Bir kurumun yasalara, mevzuata ve belirlenen standartlara uygun olarak çalışıp çalışmadığını belirlemek için hesap verilebilirliği ve şeffaflığı, kurum içinde oluşabilecek çıkar çatışmalarını önleyebilmek için adillik ve eşitliği benimsemesi gerekmektedir. Bu ilkeler ile yönetim anlayışı da literatüre Kurumsal Yönetim olarak geçmiştir.Kurumsal yönetim geleneksel anlamda bir şirkette bulunan bütün çıkar grupları arasındaki ilişkiyi düzenlemeyi ve adillik ve eşitlik doğrultusunda bu çıkar gruplarının haklarını korumayı amaçlayan bir yönetim anlayışı ve felsefesidir.Çıkar çatışmalarına, hilelere ve suistimallere en çok söz konusu olabilecek kurum ise bankalardır. Banka kavramına bakıldığında; Banka; mevduat veya başka yollarla tasarruf sahiplerinden topladığı veya elde ettiği sair fonları, kendi hesabına ödünç verme, iskonto etme gibi yollarla kullanmayı faaliyet konusu yapan, mevzuatın aradığı şartlara göre kurulan finans kurumlarını ifade etmektedir.Bankalar ekonomiye yön veren en önemli kuruluşlardır. Bu nedenle bankalarda etkili bir kurumsal yönetim büyük önen taşımaktadır. Zayıf bir kurumsal yönetim bankaların iflas etmesine ve krizlere neden olabilir. Bankalarda kurumsal yönetim bankaların günlük operasyonel faaliyetlerini sürdürürken pay sahipleri ve diğer çıkar gruplarının menfaatinin gözetilmesi, yine söz konusu işlemler yapılırken mevzuat ve yasalara uygun davranılıp davranılmadığını ifade eder. Bankacılık sistemine olan güvenin kaybolmaması için etkili ve güçlü bir kurumsal yönetim bankalar için vazgeçilmez bir unsurdur.Yukarıda da bahsedildiği gibi bankalar için son derece önemli olan iyi ve kaliteli bir kurumsal yönetim için öncelikle bankanın iç denetim sisteminin etkin olması gerekir. Etkin bir iç denetim sayesinde her kademedeki personelin sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getirmesi ,hile ve susitimallerden kaçınması, yapılan işlemlerde mevzuat ve yasalara uygun davranması, böylece hataların ve kayıpların en aza indirilmiş olması sağlanır. Bunun sonucunda da yasalara ve mevzuata uygun davranan, yaptığı işlemlerde çıkar gözetmeksizin eşit davranan bir bankanın da kurumsal yönetim riski ortadan kalkmış, hesap verilebilirliği ile güven ve itibarı da sağlanmış olur.Sonuç olarak bir bankada iç denetim birimi hem banka için hem de kurumsal yönetim için önemli bir fonksiyondur. Kurumsal yönetimin gerektirdiği açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve adillik ilkeleri doğrultusunda yönetilen bankalarda bu uygulamalar bankanın iç denetim sistemini de etkilemekte, iç denetime olan önemin artmasını sağlamakta kısacası bankaların iç denetim sistemi uygulamalarına yön vermektedir diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
With the changes and developments in recent years, the concept of management has been changed so that corporations, while continuing their activities, have to inform the public about according to which standards and principles they carry on their operations. In order to determine if an institution works in accordance with the laws and the standards set by legislation, it must embrace accountability and transparency. In addition in order to avoid possible conflicts of interest in an institution, it must embrace fairness and equality. With this principles comprehension of management has been called Corporate Governance.Corporate Governance is a philosophy aiming to regulate the relationship between the interest groups and to protect the rights of these groups equally and fairly.The companies which can be mostly affected by conflicts of interest, fraud and abuse are banks. When we look at the bank as a term, it expresses the financial companies which established due to the conditions the legislation look for. In addition banks are the financial companies which use the funds, they collect or obtain from the owners, such ways as self-lending and discounting.Banks are the most important institutions in guiding the economy. Therefore, an effective corporate management in banks is of great prioritize. Weak corporate governance and the crisis may cause banks to go bankrupt. Corporate Governance in banks means both preserving interests of shareholders and other interest groups and checking if the principles and rules are obeyed while banks are continuing their daily operational activities. To prevent the loss of confidence in the banking system, an effective and powerful Corporate Governance is indispensable element for banks.As mentioned above, for a good and qualified corporate management which is essential for banks, the internal audit systems of the bank has to be efective. By means of an effective internal audit, staffs make their responsibilities truly and fully, they avid of tricks, they obey the laws and regulations while doing their jobs. In doing so errors and losses can be minimized. As a result, risk of corporate management, accountability, trust and credibility of a bank that obeys the laws and regulations, that treats equally in its business can be provided. A bank's internal audit activity is conducted by staffs of all levels in the bank, audit committee, internal control and risk management groups Internal audit unit works independantly from management.As a result, the internal audit unit in a bank is an important function for both the bank and for the corporate governance. We can say that in the banks being managed by the principles, required by corporate governance, openness, transparency, accountability and fairness, these practices effect the internal control system of the bank and they provide increase in the importance given to the internal control system. Shortly they give direction to the practices of banks? internal control systems.