1980 sonrası yabancı banka girişlerinin Türk bankacılık sektöründeki yeri ve yabancı bankaların oluşturabilecekleri avantajlar ile dezavantajlar
Status of foreign bank entry after 1980 in Turkish banking sector and advantages and disadvantages of foreign banks
- Tez No: 262067
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Küreselleşme, Yabancı Bankacılık, Türkiye'de Yabancı Bankacılık, Yabancı Bankacılığın Avantaj ve Dezavantajları, Financial Globalization, Foreign Banking, Foreign Banking in Turkey, Advantages and Disadvantages of Foreign Banking
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Küreselleşmenin yirminci yüzyılın son çeyreğinde hız kazanması ile birçok sektör gibi bankacılık sektörü de bu gelişmeden etkilenmiştir. Finansal küreselleşmeye bağlı olarak, özellikle 1980'li yıllarda bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde gerçekleşen hızlı gelişmelerin de etkisiyle bankacılık sektöründe değişimler meydana gelmiştir. Günümüzde de bankacılık sektöründe küreselleşme hızını sürdürerek devam etmektedir ve Türk bankacılık sektörü de bu değişimden etkilenmiştir. 1930'lu yıllar Türkiye'de özel amaçlı devlet bankalarının kurulduğu bir dönem olmuş, 1945'ten sonra özel bankalar geliştirilmeye çalışılmış, 1980'lerden sonra ise reform niteliğindeki yapısal değişiklikler ve uygulanan liberal politikalar sonucu bankacılık sektöründeki küreselleşmeye ayak uydurulmuş, yabancı bankaların Türkiye'ye gelişleri hız kazanmıştır. 1990'lı yıllardaki gelişmeler ve yaşanan krizler bankacılık sisteminin mali bünyesinin bozulmasına neden olmuşsa da 2001 yılında ?Bankacılık Yeniden Yapılandırma Programı?nın uygulamaya konulmasıyla ve dünya standartlarına uyum çabalarıyla Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisiyle bütünleşmesi ve buna bağlı olarak bankacılık sektörünün küreselleşme hareketlerini takip etmesi sağlanmıştır. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak özellikle son yıllarda yabancı sermaye Türkiye'ye yoğun bir şekilde gelmeye başlamıştır. Son yıllarda yabancı banka girişleri kadar yabancı bankaların ev sahibi ülkedeki etkileri de önem kazanmıştır. Yabancı bankaların ev sahibi ülkede bulunmasının avantajlı mı dezavantajlı mı olduğu konusunda değişik görüşler ve farklı veriler bulunmaktadır. Bu farklılıklar ışığında yabancı bankaların avantaj ve dezavantajları farklı sonuçlar oluşturarak karşımıza çıkmaktadır. Kimi sonuçlar yabancı bankaların, sektördeki verimlilik, ekonomik büyüme, ödemeler bilançosu, para politikası ve istikrar açısından olumlu sonuçlar ortaya koyduğu yönündeyken kimi sonuçlar da ulusal bankaların kar paylarını düşürdüğü, krizi derinleştirdiği, cari açığı olumsuz etkilediği ve denetim etkinliğini azalttığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
In last quarter of 21st. century with picking up speed of globalisation just like other sectors the banking sector influenced from this global development. Especially in 1980s relation to financial globalisation there were some changes in banking sector with the influence of rapid development in computer and communication technology. Today globalisation keeps on developing in banking sector and this changing has an influence on Turkish Banking Sector.In 1930s National Banks ,which had private purposes ,were established after 1945 Private Banks were tried to develop,after 1980 by means of structural reform amendments and liberal policies , which were applied,were kept up with globalisation in Banking Sector because of this amendment foreign banks take place rapidly in Turkey. Although these developments and economic crises caused to damage financial structure of banking system in 1990s. In 2001 with `Restructure of Banking Program?was made applicable and efforts in accordance with world standart and by means of that movements of globalisation in banking sector was pursued.Foreign capital has come rigorously related to develpment in recent years. In recent years not only entrance of foreign banks but also influence of foreign banks have become importance in host country. There are different point of views about advantages and disadvantages of foreign banks which are in host country. In light of these differences, advantages and disadvantages of foreign banks cause different results. Some results of foreign banks give positive results in terms of the industry?s productivity, economic growth; balance of payments, monetary policy and stability. On the contrary, some results of national banks cause to decrease profit margins and to make deeper crisis. It has also negative impact on the current account deficit and reduce control effectiveness.