Yabancı bankaların Türk bankacılık sektörüne fon maliyeti etkisi
Fund cost effects of foreign banks on Turkish banking industry
- Tez No: 264245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Foreign Bank Entry, Foreign Bank Ownership, Foreign Bank Penetration, Financial Liberalization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, 1980'lerde Türkiye'de finansal sektör kapılarını açmaya ve liberalleşmeye başlamıştır. Sonraki süreçte Türkiye'de yabancı banka girişleri artmıştır. Bu çalışma, gelişmekte olan ekonomiler ile geçiş ekonomilerinde ve Türkiye'de yabancı banka girişlerine odaklanarak bankacılık sektöründeki gelişmeler konusunda bilgi vermekte ulusal bankalarla yabancı bankalar arasında birtakım karşılaştırmalar yapmakta ve yabancı banka girişlerinin gelişmekte olan piyasalardaki önem ve etkilerini açıklamaktadır. Yabancı bankaların ulusal ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri olabilmektedir. Eldeki veriler az olmakla birlikte, genel olarak yabancı bankaların, yeni teknoloji ve bankacılık enstrümanlarının kullanımını yaygınlaştırılacağına inanılmaktadır. Ancak, yabancı banka girişlerinin daha oturmuş bir bankacılık sistemi sağlayacağı ve ulusal bankaların rekabet nedeniyle sıkıntıya düşüp düşmeyeceği hususlarının hala tartışılır bir konu olduğu anlatılmaktadır. Buna ilave olarak, bu çalışmada Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren yabancı bankaların piyasaya giriş nedenleri ve etkileri açıklanmaya çalışılmış ve literatürde analizine yoğunlukla rastlanan bankacılık sektörünün net faiz marjına etkisi irdelenmiştir. Türk bankacılık sektöründe yabancı bankaların piyasadaki paylarının düşüklüğüne rağmen, gecikmeli de olsa net faiz marjı üzerinde etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır.Anahtar Kelime: Yabancı Banka Girişi, Yabancı Banka Sahipliği, Yabancı Banka Katılılımı, Finansal Liberalizasyon.
Özet (Çeviri)
Like in many other emerging countries, in Turkey the financial sector started to be apened up and liberalized in 1980. Since then, the foreign bank entries in Turkey have increased. This study provides information about the developments in the banking sector in both developing and transition economies and in Turkey as well, with a focus on foreign bonk entr. Furthermore this paper offers some comparisons between local and foreign banks and indicates the role and the impacts of foreign bank penetration into emerging markets. Foreign bank entry has several positive and negative consequences. Although there is only limited evidence, it is generally believed that foreign bank presence is an effective way of fostering greater competition, improving efficiency of financial sector and increasing the use of new technology and banking instruments. However, it is stil open to discussion whether or not foreign bank entries provide more stable banking system or whether local banks will get into trouble because of competition. In addition in this paper, the impact of and reasons for market entry of foreign banks that operate in the Turkish banking sector and the impact of foreign entry on the net interest margin of the banking sector are axamined thoroughly. However, the results presented here suggests that foreign banks have lagged effect on net interest margin, due to their low market share in the banking sector.