Pazarlama stratejileri ile ürün geliştirme süreçleri arasındaki ilişkiler ve bir uygulama
Relationship between marketing strategies and product development processes and a related application
- Tez No: 262086
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DUYMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Pazarlama Stratejileri, Ürün Geliştirme, Ar&Ge, Büyüme ve Rekabet Stratejileri, Marketing Strategies, Product Development, R&D, Growth and Competitiveness Strategies
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
 - Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ürün geliştirme çalışmaları, yenilikçi işletmelerin faaliyetleri içinde önemli bir yer tutmaktadırlar. Rekabetin dayandığı temeller günümüzde yaratıcılık, yenilik ve farklılık olurken; bunun yolu da önemli ölçüde ürün geliştirmekten geçmektedir. Bu durumun farkına varan işletmeler gün geçtikçe bu faaliyetlerine daha çok önem verip, mevcut müşterileri ve pazarları için olduğu kadar, yeni müşteriler ve pazarlar için ürün geliştirmektedirler. Ürün geliştirme faaliyetleri sadece işletmeler için değil, aynı zamanda ülke ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yenilik ve girişimcilik kavramlarını geliştirir ve büyümeye pozitif katkı yapar, nitelikli insan kaynaklarının yetişmesine, ülkeninin dinamizm kazanmasına ve rekabet potansiyelinin artmasına olanak sağlar. Bu çalışmanın da amacı, küreselleşmenin etkisiyle, ülkeler ve işletmeler açısından kaybolan sınırların doğurabileceği olası olumsuzlukların önüne geçmekte önemli rol oynayacak olan ürün geliştirme faaliyetlerinin önemini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında PVC sektöründe faaliyet gösteren altı işletmenin ürün geliştirme faaliyetleri incelenmiş; bu faaliyetlerin işletmelerin pazarlama stratejileri içindeki yeri ve önemi araştırılmıştır. Çalışmada içerik analizi yapılarak işletmelerin uyguladıkları pazarlama stratejileri içinde ürün geliştirmenin yeri ve önemi araştırılıp, bu stratejilerin ne şekilde uygulamaya geçirildiği araştırılmış ve açıklanmıştır. Bu sayede işletmelerin pazarlama stratejileri ile ürün geliştime süreçleri arasındaki ilişki ortaya konulmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Product development studies take significant role in business activities of innovative enterprises. Competitiveness stands on creativity, innovation and distinction that passes mostly through product development today. The enterprises which are aware of this fact care about product development activities day by day and develop new products for new customers and markets as well as existing customers. Product development activities are as important at macro economic level as micro economy, improve concepts like innovation and entrepreneurship as national economy?s needs and has positve contribution to economic growth, supplies opportunity for bring up qualified human resources, contributes to acquire macro economic dynamism and competetive potential. The purpose of this study is emphasize importance of product development activities which will has a major role to prevent complications on countries or enterprises in terms of lost boundaries as a result of globalization. In scope of this study, product development activities of selected six enterprises which are in PVC sector has been analyzed and its importance among marketing strategies has been investigated. Selected enterprises were examined by content analysis. Importance of product development among marketing strategies has been investigated and application of these strategies have been analyzed. In this way, relationship between marketing strategies and product development processes of sector leader enterprise has been intended to presented.