Pazarlamada süreç, inovasyon stratejileri ve firma performansı ilişkisi
The relationship between process in marketing, innovation strategies and firm performance
- Tez No: 427279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama Süreçleri, İnovasyon Stratejileri, Firma Performansı, Marketing Processes, Innovation Strategies and Firm Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, pazarlama süreçlerinin ve organizasyon yapısının inovasyon stratejileri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde inovasyon kavramı, özellikleri, inovasyon ile ilişkili kavramlar, inovasyonun kaynakları, inovasyon türleri, inovasyon karar süreci ve inovasyon stratejileri incelenmiştir. İkinci bölümde, inovasyon ve pazarlama, ürün geliştirme yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetiminden oluşan pazarlama süreçleri ve inovasyon belirleyicileri ile inovasyon stratejileri arasındaki ilişki ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son bölümde ise, Türkiye'nin ilk 1000 büyük firması üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada ürün geliştirme, tedarik zinciri ve müşteri ilişkileri yönetimi ile inovasyon belirleyicilerinin yönelik algı ve düşüncelerinin inovasyon stratejileri üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda ürün geliştirme, tedarik zinciri ve müşteri ilişkileri yönetimi ile organizasyon yapısının inovasyon stratejilerini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the impact on innovation strategies of the marketing process and organizational structure. This study consists of three parts. In the first part, the concept and the features of innovation, the concepts associated with innovation, sources of innovation, types of innovation, innovation decision process and innovation strategies are examined. In the second part, innovation and marketing, marketing processes which consists of product development management, supply chain management, customer relationship management and organizational structure are examined in detail the relationship with innovation strategies. In the last part, the research was done upon 1000 largest companies of Turkey. In the research, product development management, supply chain management, customer relationship management and determinants of innovation are tried to be determined their effects on innovation strategies for the perception and thoughts. As a result of the study, product development, supply chain and customer relationship management and determinants of innovation was found out affect innovation strategies.