Kesikli değişkene ilişkin kabul örnekleme planları ve uygulamaları
Discrete variable about acceptance sampling plans and practices
- Tez No: 262269
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Kontrol, İstatistiksel Kalite Kontrol, Kabul Örneklemesi, Kabul Örnekleme Planları, Tekli Kabul Örnekleme Planı, Quality, Total Quality Control, Statistical Quality Control, Acceptance Sampling, Acceptance Sampling Plans, Single Acceptance Sampling Plans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İşletmenin varlığını koruyabilmesi, tüketicinin güvenini kazanması için kalite çok önemlidir. Bunun için de uygun kabul örnekleme planlarının seçilmesi ve parti kalitesinin ölçülmesi gerekmektedir. Kabul örneklemesi ile üretici ve tüketicinin parti kalitesi ve kabul veya red kararına karşı tavrı belirlenir. Bu çalışmada istatistiksel kalite kontrol yöntemlerinden birisi olan kabul örneklemesi incelenmiştir.Kabul örneklemesi ve tekli kabul örneklemesi planları konularında bir literatür çalışması yapılmıştır. Kabul örneklemesi ve kabul örneklemesi planları konularını içeren toplu bir dokümana ulaşmanın sıkıntısı görülmüştür. Bu çalışmanın da bu konuda yararlı olacağı düşünülmektedir.Kabul örnekleme planları konusunun özelliğine, amacımıza ve eldeki olanaklara göre literatür taraması, belgelerden veri derleme tekniğinin kullanılması uygun görülmüştür. Online kaynaklar, kütüphane araştırması ve ilgili yayın taraması, arama motorlarının kullanılması sonucu elde edilen veriler, tez merkezi taraması sonucu bulunan kaynaklar.. vb. kullanılarak elde edilen veriler eşliğinde kapsamlı bir çalışma yapılmıştır.Kabul örneklemesi konusunda çok fazla yayın ya da tez örneklerine rastlanmamıştır. Bu yüzden bu çalışmanın da bu konuda bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Quality is very important for protecting business? asset and winning consumer?s trust. Therefore, selecting the appropriate acceptance sampling plans and the quality of the lot should be measured. By acceptance sampling, the attitude of manufacturer and consumer against the lot quality and the acceptance or rejection decision is determined. In this thesis, acceptance sampling which is one of the statistical quality control method has been examined.Literature study has been done about the subjects as acceptance sampling and single acceptance sampling plans. Acceptance sampling and acceptance sampling plans to issue a document containing the bulk of the shortage was reached. This study is believed to be useful in this regard.Acceptance sampling plans, subject to the characteristics, goals and available opportunities based on our literature review, documentation of data collection techniques used were appropriate. Online resources, library research and publications on screening, the use of search engines as a result of the data obtained, the central thesis of the results of scanning the resources .. etc.. using the data obtained were accompanied by a comprehensive study.Acceptance sampling too much running or thesis in instances has been found. Therefore, this study will fill a gap on this matter is considered.