Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye-İran ilişkileri
Turkish-Iranian relations during Khatemi presidency
  1. Tez No: 262270
  2. Yazar: PARİNAZ FARZAD TAHERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey ? Iran relations, Khatami, Politics, Security, Economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezde Türkiye ? İran ilişkilerinin kritik olduğu bir dönemde İran'da Cumhurbaşkanı olan Hatemi'nin politikalarının İran ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl etkilediği araştırılmıştır. Tezde Hatemi'nin komşularla çatışmadan uzak durma ve iyi ilişkiler kurma politikasının Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri olumlu şekilde etkilediği iddia edilmektedir. Nitekim Hatemi'nin cumhurbaşkanı olduğu 1997 yılında büyük bir bunalımın içinde olan Türkiye ve İran ilişkilerinde problemlerin çoğu Hatemi döneminde çözülmüştür. Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldığı 2005 yılından sonra da Türkiye - İran ilişkileri iyi bir seyir izlemiştir. Bu Hatemi'nin Türkiye'ye yönelik olarak ikili ilişkilerin ?hükümetlerden bağımsız ilerlemesini sağlayacak bir temel oluşturma? politikasının başarılı olduğunu göstermektedir.Anahtar Kavramlar: Türkiye ? İran İlişkileri, Hatemi, Siyaset, Güvenlik, Ekonomi
Özet (Çeviri)
Khatami became the Iranian president at a time when Turkey ? Iran relations were passing through a critical period. In this context, this thesis addresses the impact of Khatami?s policies on Turkey ? Iran relations. It is argued that his détente policy with neighboring countries contributed much to the improvement of the Turkish ? Iranian relations. Consequently, many of the problems inherited from the previous administrations regarding the relations between Turkey and Iran settled under Khatami?s two-term presidency (1997-2005). The smooth working of Turkey ? Iran relations since Khatami?s two-term presidency proves the success of his policy toward Turkey, which is laying the foundations for the development of bilateral relations independently from the governments.