Stratejik performans yönetim modeli olarak dengeli performans yönetimi ve hizmet sektöründe alan çalışması örnekleri
Balanced scorecard as a strategic performance management model and case studies in service sector.
  1. Tez No: 262314
  2. Yazar: AYBİLGE ÖNEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Kurumsal Karne, Performans Ölçümleri, Stratejik Öğrenme, Strategy, Strategic Management, Balanced Scorecard, Performance Measures, Strategic Learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Stratejik bilgiyi, stratejik olmayan bilgiden ayıran en önemli özellik; uzun vadede rekabet avantajı yaratabilmesi, işletmeye özgü olması ve transferinin mümkün olmamasıdır. Bu tip bilgi; örtülü bilgi kapsamında yer alır, firmanın pazar değerini arttırmak için kullanılır ve işletmenin entelektüel sermayesini oluşturur. Entelektüel sermayeyi oluşturan unsurlar; insan, yapısal ve müşteri sermayesidir. Bu unsurları ölçümleyebilecek bir model olarak Kurumsal Karne bir şirketin performansını müşteri boyutu, şirket içi yöntemler boyutu, öğrenme ve gelişme boyutu ve finansal boyut olmak üzere 4 gösterge ile ölçüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu dört boyut firmaların performanslarını geliştirmek, kontrol etmek ve gelişme için neler yapmaları gerektiğini göstermek konusunda önemli stratejik bilgileri sağlamaktadır.Çalışmada öncelikle stratejik yönetim modeli ele alınarak, kurumsal karnenin hangi temel üzerinde geliştiği açıklanmıştır. Böylece; bu modelin uygulanma yöntemi ile ilgili verilen bilgiler, kendi performanslarını takip etmek ve stratejilerine yön vermek isteyen işletmelere, yol göstermede önemli bir yönetim aracı olabilir.Çalışmanın ikinci bölümünde kurumsal karne çerçevesinin temel boyutları ve ölçütleri tanımlanarak kurumsal karne oluşturma süreci açıklanmakta, ardından şirket stratejisinin kurumsal karne yaklaşımına göre yönetimi incelenmektedir.Çalışmanın son bölümünde kurumsal karne ile ilgili çeşitli uygulama örneklerine yer verilerek sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important characteristics that distinguish strategic knowledge from non-strategic knowledge, are its ability to create competitive advantage in the long run, its peculiarity to the company, and its untransferrability. This kind of knowledge is a part of tacit knowledge, is used to increase the market value of the company, and makes up the company?s intellectual capital. The elements of intellectual capital include human capital, structural capital and customer capital. As a model to measure these elements, Balanced Scorecard shows that a company?s performance can be measured with four different indicators, namely in the dimensions of customer, intra-company methods, learning and development, and finance. These four dimensions provide important strategic knowledge as to what companies should do to improve and control their performance, as well as to see how they can develop.Information provided in the present study about the application of this model can be a useful management tool for companies who want to track their own performance and to direct their strategies.The second chapter of the study defines the basic aspects and principles of the balanced scorecard technique and identifies strategic management practices by the balanced scorecard framework.In the last part of the study, some applications of balanced scorecard are covered and their results are evaluated.