Function of violence on British stages after 1990 from the perspective of six contemporary plays
Altı çağdaş oyunun bakış açısından 1990 sonrası İngiliz tiyatrosunda şiddetin işlevi
  1. Tez No: 262365
  2. Yazar: ÖZGE BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Tiyatrosu, Şiddet, Antonin Artaud, Vahşet Tiyatrosu, British Theatre, Violence, Antonin Artaud, Theatre of Cruelty
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
90'lı yıllarda İngiliz Tiyatrosu yeni bir akımla tanıştı. Çeşitli tiyatro kuruluşları tarafından desteklenen genç oyun yazarları, farklı ve sert üsluplarıyla insanları şaşırttılar. Küçük stüdyolarda şiddet dolu oyunlarını sahneye koydular. Şiddet oyunların önemli bir unsuruydu çünkü şiddet hayatın ayrılmaz bir parçasıydı ve hayatın gerçeğini şiddet görüntüsüyle yansıtmayı tercih ettiler. Oyunlarındaki vahşet öğelerinden dolayı acımasızca eleştirildiler. Bazen de satış konusunda da şiddeti kullanmakla suçlandılar. Fakat amaçları sadece satmak değil aynı zamanda seyirciye çevrelerinde olan biteni hissettirip seyircilerin buna tepki vermelerini sağlamaktı. Oyunlarını yazarken kaçınılmaz olarak Antonin Artaud ve onun Vahşet Tiyatrosundan esinlendiler. Tiyatro ve İkizi'nde Artaud şiddeti kullanarak seyircinin bilinçaltının derinliklerine ulaşmayı ve seyirciyi gerçek kendisiyle yüzleştirmeyi önermişti. Böylece seyirci katarsis yaşayacak ve şiddetle arınacaktı. 90'lı yıllarda yeni oyun yazarları seyirciye şiddet öğeleri kullanarak ulaşmaya çalıştı. Amaçları seyirciyi sarsmak ve şok etmekti böylece seyirciye kendisini ve içinde bulunduğu toplumu sorgulatmayı amaçlamışlardır. Oyunlarında, toplumsal problemler ve ikiyüzlülüğün yanı sıra kişisel hislere ve çıkmazlara da yer vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In 1990s, The British Theatre met a new movement. Young playwrights, who were supported by various theatre companies, shocked people by their different and harsh style. In small studios, they staged their plays which were full of violence. Violence had an important element in their plays because violence became an indispensible part of life and they preferred displaying the reality of the world by violent images. They were severely criticized because of the atrocities in their plays. Sometimes they were accused of using violence to sell. But their aim was not only sell but also make audiences feel and respond the things around. While they were writing their plays, they were inevitably influenced by Antonin Artaud and his Theatre of Cruelty. In Theatre and Its Double, Artaud suggested using cruelty to reach the depths of unconscious and confronting the spectator to real himself. In this way, the spectator experienced a catharsis and purified with violence. In 1990?s, new playwrights tried to reach the audience by violence. Their aim was to shake and shock the audience and made them question not only themselves but also society. In their plays, they dealt with personal feelings and dilemmas besides social hypocrisy and problems.