Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin, sınıf yönetimi becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Sancaktepe ilçesi örneği)
Depending on various variables, examining classroom management skills of teachers who have students that need special training( an example of (Sancaktepe district)
- Tez No: 262382
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetimi Becerileri, Special Training, Classroom Management, Classroom Management Skills
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul ili Sancaktepe ilçesindeki resmi ilköğretim okullarında görevli 148 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada, çalışma evreninin tamamına ulaşılmaya çalışıldığından örneklem tayini yoluna gidilmemiştir. Demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik yazar tarafından geliştirilen bir Kişisel Bilgi Formu ve Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada; normal dağılım özelliği göstermeyen dağılımlar için non-parametrik teknikler, normal dağılım özelliği gösteren dağılımlar için ise parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t testi, non-parametrik Mann Whitney-U testi, non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, kullanılmış olup, manidarlık .05 düzeyinde sınanmıştır.Bu araştırmada Sancaktepe ilçesi resmi ilköğretim okullarında görevli kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi becerilerinin, cinsiyet, yaş, medeni durum, meslekteki kıdem, okutulan sınıf, sınıftaki öğrenci sayısı, sınıf yönetimi ve özel eğitim ile ilgili ders, kurs ve seminerlere katılım değişkenlerine göre farklılığı test edilmiştir. Sonuç olarak; yaş ve mesleki kıdem değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine classroom management skills of teachers assigned at primary education schools who have students that need special training depending on various variables. The extend of the research is consisted of 148 people assigned in different public primary education schools in Sancaptepe in İstanbul. Scan Method has been chosen as the method of the research. In this study, since it is aimed to reach the whole, universe illustration method hasn?t been used. In order to gather demographical parameters, a personal information form has been developed by the researcher. Additionally, classroom management skills criterion has been used.In this research, different techniques have been used for both results in abnormal scattering format and results with normal distribution. For abnormal scatterings, non-parametrical techniques were more adequate, whereas for normal scatterings, parametric analysis was more adequate to use. Additionally, Unaffiliated Group t Test, Non-Parametrical Mann Whitney-U Test, Non-Parametrical Kruskal Wallis-H Test have been also applied with .05 percent significance.In this research, the differences of classroom management skills of teachers who are assigned at state primary education schools in Sancaktepe have students that need special training were examined according to sexuality, age, marital status, Professional seniority, educational level, the number of students in class, joining classroom management and special training courses, attending in service training classes and seminars.In conclusion, it is found that the age and professional seniority affect classroom management skills much more than the other variables.