İlköğretim okullarında şiddet ve sebeplerine yönelik öğretmen ve yönetici görüşleri (İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi örneği)
The views of the instructors and administrators about the violence and its reasons in primary schools (The example for Küçükçekmece province, İstanbul)
  1. Tez No: 262381
  2. Yazar: ATAKAN TAPTIK
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim okulu, şiddet, şiddete ilişkin yaklaşım, yönetici, öğretmen, öğrenci, Primary School, Violence, Approach Related with Violence, Administrator, Instructor, Student
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma, ilköğretim okullarında şiddet ile öğretmen ve yönetici yaklaşımlarını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde devlete bağlı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan yönetici ve öğretmenler, örneklemini ise İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bulunan 62 ilköğretim okulu arasından basit tesadüfî örneklemle seçilmiş 45 ilköğretim okulunda görev yapan 350 öğretmen ve 130 yönetici oluşturmaktadır.Araştırmanın oluşturulmasında betimsel tarama yöntemi uygulanmıştır. Şiddet ve şiddetin sebepleri üzerinde duran genel kaynaklar ve ilköğretim okullarında şiddet olaylarını inceleyen kaynaklar taranmıştır. Verilerin toplanması, öğretmen ve yönetici yaklaşımlarını inceleyecek şekilde anket formu hazırlanarak yapılmıştır.Bulgulardan çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde öğretmen/yöneticilerin şiddet olaylarıyla karşılaşmalarına ait genel sonuçlarda erkek öğretmen/yöneticilerin şiddet olaylarıyla kadın öğretmen/yöneticilere göre daha fazla karşılaştıkları sonucu dikkat çekicidir.Okuldaki göreve göre değerlendirildiğinde yöneticilerin şiddet olaylarıyla öğretmenlere göre daha fazla karşılaştıkları, öğretmen/yöneticilerin yaşa göre şiddet olaylarıyla karşılaşmaları değerlendirildiğinde 25 yaş ve altı yaş grubundaki öğretmen/yöneticilerin şiddet olaylarıyla daha az karşılaştıkları ve en çok 26-35 yaş grubu ile 45 yaş üzeri öğretmen/yöneticilerin şiddet olaylarıyla daha fazla karşılaştıkları dikkat çekmektedir. Ayrıca öğretmen/yöneticilerin mesleki kıdemlerinin şiddet olaylarıyla karşılaşma sıklıkları önemli ölçüde etkilemediği görülmektedir.Şiddet nedenleri hakkındaki görüşlerine ait genel sonuçlarda erkek öğretmen/yöneticilerin şiddet nedenleri hakkındaki görüşleri ile kadın öğretmen/yöneticilerin görüşleri arasında önemli ölçüde farklılık olmadığı, okuldaki göreve göre değerlendirildiğinde yöneticilerin şiddet nedenleri hakkındaki görüşleri ile öğretmenlerin görüşleri arasında önemli ölçüde farklılık olmadığı, öğretmen/yöneticilerin yaşa göre şiddet nedenleri hakkındaki görüşleri arasında önemli ölçüde farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğretmen/yöneticilerin mesleki kıdemlerine göre şiddet nedenleri hakkındaki görüşleri değerlendirilmiş ve sonuç olarak 5 yıl ve altı ile 6-10 yıl arası mesleki kıdeme sahip olan öğretmen/yöneticilerin şiddet nedenleri hakkındaki görüşlerinin daha katı olduğuna dikkat çekilmiştir.Çalışma tanım olarak şiddet, okul ve şiddetle ilgili çalışmalar, yaklaşımlar, şiddetin boyutları, kaynağı ve şiddete yönelik düzenlemeler; ilköğretim okullarında şiddet ve bu konudaki, öğretmen, yönetici yaklaşımlarının incelenmesi amacıyla yapılan uygulama ve araştırma verilerinin değerlendirilmesi, araştırmanın sonuçları ?sonuç ve tartışma? bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed in order to analyze the violence and instructor-administrator approaches in the primary schools.The instructors and administrators working in the public schools in Istanbul Province, Küçükçekmece Town form the population of the research and 350 instructors and 130 administrators working in the 45 public schools and who were selected through simple random sampling method among the 62 primary schools exist in Istanbul Province, Küçükçekmece Town form the sample.While performing the research descriptive survey method has been applied. The general resources and literature emphasize the violence and the reasons of it and analyzing the violence accidents in the primary schools have been reviewed. Collecting of the data was performed by means of preparing surveys in order to make analyze of the instructor and administrator approaches.When the results achieved from the findings related with the instructors/administrators? being faced with violence accidents are evaluated, we see at general results that the male instructors/administrators face with violence much more than the female instructors/administrators do and this result is remarkable.When the evaluation is performed regarding the position in the school, it is remarkable that the administrators face with the violence accidents more than the instructors and when this evaluation is performed regarding the ages of instructors/administrators, the instructors at 25 years old and younger age face with violence less than the instructors group of 26-35 years old and more than 45 years old group of instructors/administrators. In addition to this, it is seen that professional seniority of the instructors/administrators does not affect the frequency of being faced with violence so much.There is not much difference between the opinions of male instructors/administrators and female instructors/administrators regarding the general results over the violence reasons. When the results are evaluated by taking into consideration of their positions at the school, it is realized that there is not much difference between the opinions of instructors and administrators regarding the violence reasons. Also it is seen that there is not much difference between the opinions of instructors/administrators regarding the violence reasons when we take into consideration of their ages. Besides, the opinions of the instructors/administrators about the violence reasons regarding their professional seniority and it is seen as the result that the opinions of the instructors/administrators over violence who have professional seniority of 5 years and less than it and between 6-10 years seniority are more rigid.The study was performed in order to clarify and analyze the definitions and concepts of violence, studies related with school and violence, approaches, dimensions and sources of violence, regulations made against violence, violence at primary schools and approaches of instructors and administrators regarding this issue and evaluation of the data of the application and research and results of it were explained in the ?Conclusion and Discussion? section.