İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin empatik beceriler açısından karşılaştırılması (Kartal örneği)
The comparison of the emphatic skill levels of administrators and the teachers at primary schools (Kartal pattern)
- Tez No: 262403
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Beceri, İletişim, Yönetici, Öğretmen, İlköğretim
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma İlköğretim okullarında görevli öğretmen ve okul yöneticilerimizin empatik beceri düzeylerini ölçmek ve mesleki ve sosyal düzeydeki iletişimlerine katkıda bulunma amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2009-2010 eğitim yılında İstanbul ili Kartal İlçesinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan (260) yönetici (61) ve öğretmenler (199) oluşturmuştur. Araştırmaya ilişkin verilerin toplanabilmesi amacıyla; yönetici ve öğretmenlere yönelik bilgileri içeren ?Kişisel Bilgi Formu?, yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerini belirlemek amacıyla ?Empatik Beceri Ölçeği-B Formu ( EBÖ-B Formu )? kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde frekans ve yüzdelik dağılımlar, Mann-Whitney U testi, ?t? testi, Kruskall-Wallis testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlılık seviyesi olarak 0,05 kullanılmış olup, p0,05 olması durumunda anlamlı farklılığın olmadığı vurgulanmıştır.Araştırma sonucunda ilköğretimde görevli yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeyleri ile cinsiyet, çalışılan kurum sayısı, yaş, eş çalışma durumu, eş eğitim kurumu, çocuk sahibi olma durumu, kişisel gelişim eğitimi alma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur.Yönetici ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerinin çalışılan kurum, görev, mesleki kıdem, yönetici kıdem, yönetim alanında lisansüstü eğitim yapma, mezuniyet durumu, fakülte türü, mesleğini isteyerek seçme, okulda çalışma yılı, unvan, iş memnuniyeti, medeni durum, çocuk sayısı, iletişim eğitimi, internet kullanma, eleştiriye açık olma, güzel sanatlarla ilgilenme, müzikle ilgilenme, çocukluğun geçtiği yer, çocukluğun geçtiği aile, annenin annelik davranışı, babanın babalık davranışı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı belirlenmiştir.Bu sonuçlar eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin empatik beceri düzeylerinin, kişisel ve demografik özelliklere göre değişebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done both comparing the emphatic skill levels of administrators and the teachers charged in primary schools and also contributing their social level of communication. The pattern of this research has been formed by (260) administrators (61)and the teachers(199) working at primary schools in 2009-2010 Education Year in the province of İstanbul and the district Kartal. The Personal Data form which contains information about the administrators and the teachers, ?The Emphatic Skill Scale- B Form? which determines the emphatic skill levels of the administrators and the teachers have been used to obtain the data related to the research. The data have been evaluated by the help of SPSS 15 Packet Program. Frequency and percentage distributions, Mann-Whitney U Test, ?t? test, Kruskal-Wallis Test, One -way Analysis Of Variance have been used to analyse the obtained data. 0,05 has been used as significance level, it is emphasized equal variance in the case of p0,05.As a result of the research, it is found that; there is a meaningful differences between the emphatic skill levels of the administrators and the teachers who are charged at primary schools with the variances such as; the school they work, professional seniority, age, the state of having child, the state of the number among the siblings in the family and the place where the childhood were spent.It has been determined that; the emphatic skill levels of the administrators and the teachers haven?t changed at a significant level according to the variances: the institution or high school where is worked, administrative function, administrative seniority, master degree on the field of administration, gender, graduation, faculty, selecting the job willingly, branch, the year of work at school, title, the number of different institutions worked, occupation satisfaction, marital status, the state of partner?s occupation, the place where your partner works, the state of the partner?s education, the number of child, personal development education, communication education, peace, using internet, expressing the wrong ones, to be open to the criticism, having interested in fine arts and music, to pay attention to the problems of the others, motherhood attitude of the mother, fatherhood attitude of the father.These results have been denoting that the emphatic skill levels of the administrators and the teacher may vary according to the personal and the demographical characteristics.KEY WORDS: Empathy, Emphatic skill, Communication, Administrator, Teacher, School