Türkiye'de 2000-2006 döneminde uygulanan para politikalarının TCMB analitik bilançosu yardımıyla irdelenmesi
Evaluation of monetary policies applied during 2000-2006 period in Turkey in the light of Central Bank analytical balance sheet
  1. Tez No: 262425
  2. Yazar: ALPER AYDÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.MERİH PAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası Bilançosu, Para Politikası, Merkez Bankacılığı, Central Bank Balance Sheet, Monetary Policy, Central Banking
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tez çalışmasında 2000 ? 2006 arasındaki yedi yılı kapsamak suretiyle Merkez Bankası Analitik Bilançosu ile para politikası uygulamaları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede para politikası ve merkez bankacılığı teorik boyutta özetlenmiş ve Merkez Bankası Bilançosu kalemlerinin tanımları yapılarak bu kalemleri etkileyen işlemler ele alınmıştır. Ayrıca Merkez Bankası Analitik Bilançosu Dikey Analiz, Karşılaştırmalı Analiz ve Oran Analizi yöntemleriyle analiz edilerek bilanço gelişmeleri üzerinde bazı saptamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between Central Bank Analytical Balance Sheet and applied monetary policy is analyzed through evaluating the seven years between 2000-2006. In this framework, monetary policy and central banking are disscussed theoretically. Besides, the items of the Central Bank balance sheet are defined and the processes that affect these items are analyzed. Moreover, the analysis of Central Bank Analytical Balance Sheet with Vertical Analysis, Comparative Analysis and Ratio Analysis methods was used to interpret the processes of balance sheet.