Kronik bel ağrısı olan kadın hastaların ruhsal dünyalarının değerlendirilmesi
Assessment of the women's psychological world who have chronic low back pain
- Tez No: 262570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİKA TUNABOYLU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, psikodinamik yaklaşım, Rorschach Testi, Chronic low back pain, psychodynamic approach, Rorschach Test
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın genel amacı kronik bel ağrısı olan kadın hastaların ruhsal dünyalarının incelenmesidir. Dünyada ve ülkemizde ağrı şikayeti ile ilgili olarak psikodinamik yaklaşım ile yürütülmüş çalışmaların sayıca çok az olması dikkati çekmektedir. Bu çalışma dayandığı teorik temeller, özellikle psikanalitik kavramlar ve kullanılan projektif yöntem açısından Türkiye'de daha önce yapılmamış bir çalışmadır. Çalışmanın yan amacı ise kronik bel ağrısının psikosomatik yönünü klinikte yaygın olarak kullanılan ve objektif bir ölçüm materyali olan Toronto Aleksitimi Skalası-20 (TAS-20) ile değerlendirerek Rorschach Testi bulgularını desteklemektir.Araştırma grubuna kronik bel ağrısı olan 30 kadın alınmıştır. Kontrol grubu kronik bel ağrısı bulunan kadın hastalar ile yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşit özellikleri karşılayan kronik bel ağrısı bulunmayan 30 kadından oluşmaktadır. Kontrol grubu uygun örnekleme yolu ile elde edilmiştir. Katılımcılara sırası ile Demografik Bilgi ve Bilgilendirilmiş Onam Formu, Beck Depresyon Envanteri, Toronto Aleksitimi Skalası-20 (TAS-20) ve Rorschach Testi uygulanmıştır.Çalışmamızın verileri değerlendirildiğinde kronik bel ağrısı bulunan ve bulunmayan kadınlar arasında Rorschach Testi yanıt kategorilerinden araştırma grubundaki katılımcıların daha fazla F± (muğlak form) yanıtı, Anatomi yanıtı, F (biçim) yanıt yüzdesi, şok ve red tepkileri, şok ve red tepkilerinin 7. ve 9. kartlarda yoğunlaşması hipotezlerinin doğrulandığı görülmüştür. İki grup arasında C' (siyaha ve griye hassasiyet), Bl (boşluk), E (gölgeleme), K (hareket) ve C (renk) yanıt kategorilerinde ise anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. İki grup arasında TAS-20 toplam puanı ve bu skalanın alt ölçeği olan Faktör 1 puanı açısından anlamlı farklılık bulunurken; diğer alt ölçekler olan Faktör 2 ve Faktör 3 puanları arasında gruplar arasında farklılaşma olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to analyze the psychology of the women with chronic low back pain. It is interesting that both in our country and in the world, studies with psychodynamic approach is little. This study is unique in two aspects: The theroretical basis, especially psychoanalytic concepts and the projective technique that was used. It is also significant to note that this study is also a unique one in Turkey. Another main of this study is to evaluate low back pain?s psychosomatic side with Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) since it is accepted as an objective material to be used commonly in the clinic to support the Rorschach Test results.There are 30 women with chronic low back pain in the research group. The control group is consisting 30 healthy women who are meeting the same circumstances of age, sex and education level with research group. The control group is maintained with the convenience sampling method. Information form, Beck Depression Inventory, Toronto Alexithymia Scale-20 and Rorschach Test were applied to the participants in order.When our data is evaluated, among the women with chronic low back pain and and the women without chronic low back pain, in the Rorschach answer categories, there are more F± (indeterminate form) answers, anatomy answers, F (form) answer percentage, schock and rejection reactions which are more in 7th and 9th cards take us to the idea that the hypothesis were true. There aren?t any meaning differences in C? (sensitiveness to black and grey), Bl (blank space), E (shading), K (movement) and C (color) as answer categories between the two groups. There is a meaningful differences between TAS-20 total score and Factor 1 score whereas there aren?t any meaning differences between Factor 2 and Factor 3 score among the two groups.