Kronik bel ağrısı olan hastalarda ağrı süresinin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of duration of pain on quality of life in patients with chronic low back pain
  1. Tez No: 482736
  2. Yazar: ÖZGE BEKİS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı süresi, bel ağrısı, kronik, kronik bel ağrısı, yaşam kalitesi, chronic low back pain, duration of pain, low back pain, quality of life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmanın amacı, Kronik Bel Ağrılı (KBA) hastaların ağrı sürelerinin yaşam kalitesi üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya, yaşları 30-50 arası olan en az 6 ay ile 2 yıl arası kronik bel ağrısı mevcut 50 hasta(Grup I) ve 2 yıl ile 4 yıl arası kronik bel ağrısı mevcut 50 hasta(Grup II) olmak üzere toplam 100 olgu dahil edildi. KBA'lı hastaların değerlendirilmesinde West Haven Yale Çok Boyutlu Ağrı Envanteri (WHYMPI), Vizüel Analog Skala (VAS), McGill Ağrı Ölçeği (MAÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDÖ), Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu (UFA), Kısa Form-36 (SF-36) kullanıldı. KBA'lı bireylerin ağrı yaşadığı süreye göre yaşam kaliteleri incelendiğinde; fiziksel fonksiyon, ağrı, vitalite, emosyonel fonksiyon parametrelerinde istatistiksel anlamda fark gözlenirken(p0.05). WHYMPI ağrı algısı (yaşam kontrolü) parametresinin skor ortalamasına göre istatistiksel anlamda iki grup arasında fark gözlendi(p0.05). MAÖ ağrı niteliği ve WHYMPI ağrı şiddeti ölçümleri ile BDÖ skorları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptandı. KBA'lı hastalarda, yaşam kalitesinin özellikle fiziksel komponentinin bozulduğu, ağrı süresi uzun olan kadın ve ev hanımı bireylerde bu durumun daha fazla görüldüğü tespit edildi. Ağrı süresi kısa olan hastaların problemlerle baş edebilme ve hayatı kontrol edebilme seviyesinin daha yüksek olduğu bulundu. Cinsiyet ve mesleki durumun ağrı süresi uzadıkça bozulmanın derecesiyle yakın ilişkili olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to investigate the effect of the duration of pain on the quality of life in patients with Chronic Low Back Pain (CLBP). A total of 100 patients, who were 30-50 years of age, were included in the study in two groups consisting of 50 patients, who had CLBP for a duration of 6 months - 2 years and 2 - 4 years in Group I and in Group II, respectively. For the evaluation of the patients with CLBP, the West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (WHYMPI), Visual Analog Scale (VAS), McGill Pain Questionnaire (MPQ), Beck Depression Inventory (BDI), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and the Short Form Health Survey (SF-36) were administered. On the evaluation of the quality life, according to the duration of pain of the individuals with CLBP; statistical differences were detected in physical function, pain, vitality, and emotional function (p0.05). The mean scores of the perceived life control parameter of WHYMPI were statistically different between the two groups (P 0.05) in MPQ. BDI scores were associated with the quality of pain in MPQ and the severity of pain in WHYMPI positively. In patients with CLBP, the quality of life, and especially its physical component, was determined to be deteriorated, more commonly in females and housewives, who had longer durations of pain. We recognized higher levels of competence in problem solving and control of life in patients with shorter durations of pain. A closer relationship of gender and profession was observed in the degree of deterioration in cases with longer durations of pain.