Ukrainian foreign policy and its domestic sources
Ukrayna dış politikası ve iç kaynakları
- Tez No: 262606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ukrayna, Turuncu Devrim, Rusya, Kırım, Kırım Tatarları, Ukraine, Orange Revolution, the Crimea, Russia, the Crimean Tatars
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacı, 1991 yılından başlayarak Ukrayna dış politikasını ve iç kaynaklarını, Turuncu Devrim sonrası döneme ağırlık vermek suretiyle incelemektir. Tez, Ukrayna dış politikası araştırmalarına ilişkin neo-realist yaklaşımların aksine, post-Sovyet dönemi Ukrayna dış politikasının yönünün son tahlilde iç etkenler tarafından belirlendiği öne sürülmektedir. Bu tez, Ukrayna dış politikası hakkındaki neo-liberal çalışmaların dış etkenlerin önemini abarttıklarını ve iç etkenlerin Ukrayna dış politikasındaki temel rolünü ise gözardı ettiklerini ortaya koymaktadır.Tez, bir giriş bölümüyle başlamakta, bu bölümü Turuncu Devrim öncesi dönemde Ukrayna dış politikasında iç ve dış etkenlerin karşılıklı etkileşimi hakkındaki ikinci bir bölüm izlemektedir. Üçüncü bölüm, Turuncu Devrim sonrası Ukrayna dış politikasının özelliklerini incelemektedir. Takip eden dört bölüm, sırasıyla, siyasi, ekonomik ve kültürel etkenlerin Ukrayna dış politikası üzerindeki etkilerinin yanısıra Kırım meselesini tartışmaktadır. En nihayet, son bölümü tezin sonucu teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze Ukrainian foreign policy and its domestic sources since 1991, with a focus on the post-Orange Revolution era. The thesis argues that contrary to neo-realist approaches to the study of Ukrainian foreign policy, in the final analysis, it is Ukraine?s domestic factors which determines the direction of Ukrainian foreign policy in the post-Soviet era. This thesis demonstrates that the existing neo-realist studies of Ukrainian foreign policy exaggerates the role of external factors and neglects the crucial role of domestic factors in Ukrainian foreign policy.The thesis begins with an introduction, which is followed by the second chapter on the interaction between domestic and external factors in Ukrainian foreign policy in the pre-Orange Revolution era. The third chapter examines the characteristics of Ukrainian foreign policy in the post-Orange Revolution era. The following four chapters discuss the impact of political, economic and cultural factors on Ukrainian foreign policy as well as the Crimean question. Finally the last chapter will be the conclusion of this thesis.