Küreselleşme sürecinde yasal düzenlemelere alternatif olarak şirketlerin sosyal sorumluluğu kavramı ve hukuki bağlayıcılık problematiği
Corporate social responsibility as an alternative to state regulation in the process of globalization and the problematique of legal bindingness
- Tez No: 262714
- Danışmanlar: DR. İLHAMİ ALKAN-OLSSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: CSR, Çokuluslu şirketler, Küreselleşme, Öz-düzenleme, Bağlıyıcılık, Etkinlik, Sermaye düzenlemeleri, CSR, MNEs, Globalization, Self-regulation, Bindingness, Efficiency, Business regulations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, şirketlerin sosyal sorumluluğu kavramını, yalnızca çokuluslu şirketlerin yükselen gücünü ve onların faaliyetlerini düzenlemeye yönelik uluslararası hukukun yetersizliği ile açıklamakla sınırlı kalmadan, neoliberal rasyonallik ve buna bağlı olarak gelişmekte olan devlet-dışı normatif düzenleme örneği olarak ele almaktadır. Bu çalışmada CSR, çokuluslu şirketlerin ve uluslararası sermayenin uluslararası faaliyetleri üzerinde var olan kamu otoritesinin zayıflatılmasına yönelik bir gelişme, bu yönüyle de uluslararası kamu hukukunun `özelleştirilmesine' yönelik bir adım olarak değerlendirilmektedir. CSR kodlarının çokuluslu şirketlerin faaliyetlerinin düzenlenmesinde başat normatif form halini almış olmasını, ekonomik küreselleşmenin (neo-) liberal niteliğiyle de açıklanması gerktiği işaret edilmiştir. Ancak bu çalışma, genel olarak ekonomik ilişkilerin ve özel olarak da çokuluslu şirketlerin faaliyetlerinin yalnızca devlet kaynaklı ve yalnızca yasal olarak bağlayıcı olan ve sıkı sıkıya yaptırımlara bağlanmış `geleneksel' düzenlemelere bağlanması gerektiğini de savunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explains the origin of the concept of corporate social responsibility not solely with the rising power of MNEs or the lack of international legal framework regulating the activities of MNEs, but also and particularly with the neo-liberal rationality, which considers CSR as an example for the emerging private normative order. Therefore CSR is analyzed in this study within the context of the decreasing power of the public authorities as regulators of economic, financial or commercial activities. This study examines CSR as one of the most important examples of the emerging private regimes, which has been a result of an ongoing trend involving the transfer of regulatory authority from state to non-state actors and an integral part of the policy of deregulation, privatization and economic liberalization, promoted by neo-liberal ideology. It is also pointed out in this study that CSR codes should be interpreted in the larger context of economic globalisation, legal pluralism and the decentred state. However, it is not the aim of the study to claim that state regulations or a ?traditional? regulations, such as binding rules which are strongly dominated by the enforcement mechanisms, are the only to regulating the economic corporations in general, and the MNEs activities in particular.