Türkiye'de Orta Asya ile ilgili araştırma yapan kurumlar
Central Asia research institutes in Turkey
  1. Tez No: 262730
  2. Yazar: AINUR YERBOLAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya Cumhuriyetleri, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Türkiye İlişkileri, Türkiye'de Orta Asya ile İlgili Faaliyet Gösteren Kurumlar, Central Asian Republics, Relations between Turkey and Central Asian Republics, Organizations focusing on Central Asia in Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye, Orta Asya'da ortaya çıkan yeni cumhuriyetler hakkında bilgi edinmek ve bölge ile ilişkilerinin sağılıklı sürdürülmesi için kurumlar oluşturmaya başlamıştır.Bu çalışmada; Türkiye'de Orta Asya bölgesine yönelik faaliyet gösteren kurumlar ve onların faaliyetleri irdelenmiştir. Kurumlar; devlet tarafından kurulan ve desteklenen resmi kurumlar, üniversitelere bağlı akademik birimler, stratejik araştırma merkezleri, vakıf, dernekler olarak sınıflandırılmıştır.Ayrıca çalışmada, bu kurumlarların faaliyetlerini ve son 20 yılda Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri ilişkilerini değerlendirmek amacıyla sosyolojik araştırma uygulanmıştır. Araştırma türü olarak mülakat seçilmiştir. Mülakata bölge ülkeleri ve Türkiye'deki konu ile ilgili araştırma yapan 15 bilim adamı katılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the collapse of the Soviet Union, Turkey started to set up organizations in order to obtain information about the newly formed Central Asian Republics and maintain a solid relationship with the region.This study investigates organizations in Turkey with focus on the Central Asian region as well as their activities. It also categorizes the various institutions into government-related financial organizations, academic centers in universities, strategic research centers, foundations and associations.Furthermore, this research includes a sociological study evaluating the relationship between Turkey and Central Asian republics in the past 20 years and the activities carried out by the institutions. The research is based on interviews, in which 15 scientists, working on this subject in Turkey and in Central Asian republics participated.