Yeni İpek Yolu sürecinde Kazakistan - Çin ilişkileri
Kazakhstan - China relations in the New Silk Road era
  1. Tez No: 749121
  2. Yazar: MADİNA MANKESHEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İpek Yolu, YİY, Kuşak ve Yol, Kazakistan, Çin, New Silk Road, NSR, Belt and Road, Kazakhstan, China
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kazakistan, Orta Asya'da yer alan, Asya ile Avrupa'yı bağlayan, özellikle Rusya ve Çin ile ortak sınıra sahip olma konumundan kaynaklı jeopolitik ve jeostratejik öneme sahip bir ülkedir. Dünya ekonomisindeki en büyük güçlerden birisi olan Çin, Kazakistan'ın en önemli ticaret ortaklarındandır. Kazakistan ve Çin arasındaki ilişkilerin iki devlet için de üst düzey önemi bulunmaktadır. Dünyadaki devletlerin çoğunluğu ile ticaret yapan Çin'in transit taşımacılık konusunda ve enerji kaynakları tedarikinde Kazakistan ile ilişkisi önemliyken, bağımsızlığını kazandıktan sonra ekonomik kalkınmaya odaklanan Kazakistan'ın da Çin gibi bir aktörle işbirliği yapması dış politikasında öncelik verdiği konulardan birisi olmuştur. Bağımsızlık sonrası süreçte sürekli yükselen bir ivme sergileyen Kazakistan-Çin ilişkileri, özellikle 21.yüzyılın ilk on yılından sonra devasa bir ağ şeklinde kurgulanarak ilan edilen ABD, Rusya, Hindistan, Avrupa Birliği, Türkiye İle diğer pek çok aktörü ilgilendiren Yeni İpek Yolu (YİY): Kuşak ve Yol Projesi girişimleri döneminde daha da yoğunluk kazanmıştır. Kazakistan'ın bağımsızlığından itibaren Çin ile ilişkilerinin gelişme sürecini inceleyerek, YİY kapsamında iki ülke arasındaki ilişkilerin Kazakistan'da ne yönde etkilendiğini analiz etmek amacıyla hazırlanan bu tez çalışmasında Kuşak ve Yol'un bu ülkeler arasındaki ilişkilerin yeni bir düzeye ulaşmasına katkıda bulunmuş olduğu tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak betimleyici bir analiz şeklinde hazırlanan bu tez çalışmasında, çeşitli kaynaklar yoluyla toplanan veriler çözümlenmiş ve yorumlanarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, konu ile ilgili kitaplar, ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşların yayınladığı istatistikler, araştırmalar ve raporlar, haber kaynakları, ilgili devletlerin resmi kurumlarının çevrimiçi yayınladıkları veriler kullanılmıştır. Üç bölüm halinde sunulan bu çalışmanın birinci bölümünde, Kazakistan'ın bağımsızlığı sonrası gelişimi ve Çin'in 1980'lerden sonrası ekonomik kalkınma sürecinde, günümüze kadar atılan adımlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Yeni İpek Yolu: Kuşak ve Yol Projesine ilişkin kapsamlı ve detaylı araştırma sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Kazakistan ve Çin arasında çeşitli alanlardaki ilişkilerin Kuşak ve Yol Projesi öncesi durumu incelenmiş ve Proje sonrasında bu ilişkilerin gelişimi ve Kazakistan'daki yansımaları analiz edilmiştir. Kazakistan ve Çin ilişkileri ile ilgili Türkçe çalışmaların az olması ve günümüzde Çin-Kazak ilişkileri literatürüne katkı sağlanması açısından bu tez çalışması önemlidir. Çalışmanın literatüre olan özgün katkısı, 1992'den günümüze Kazakistan-Çin ilişkilerin gelişimi ışığında YİY döneminde dönüşen-gelişen alanların değerlendirilmesi ve gelecekteki olası yönelimlerin belirlenmesiyle, daha sonra yapılacak olan çalışmalara da kaynak oluşturmasıdır.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan is located in Central Asia, connecting Asia and Europe and it is geopolitical and geostrategic important country due to having a common border with Russia and China. One of the biggest powers in the world China is the one of the most important trade partners of Kazakhstan. Relations between Kazakhstan and China are significant for both states. For China which makes trade with the majority of the states in the world is important relationship with Kazakhstan in terms of transit transportation and supply of energy resources. Also, for Kazakhstan which focused on economic development after gaining its independence, cooperation with an actor like China has been one of the priorities in its foreign policy. Kazakhstan - China relations which constantly developing in the post-independence period gained more intensity especially after the first decade of the 21st century, when were constructed a huge network and announced as a New Silk Road which concerns many other actors inside and outside the region, including the USA, Russia, India, the European Union, Turkey. In this thesis which was prepared to analyze the developing process of diplomatic relations with China since the independence of Kazakhstan and to analyze how the relationship between these two countries has changed in every field within the scope of the New Silk Road, it has been concluded that the Belt and Road contributed to the relations between these countries to reach a new level. In this study which was prepared using the qualitative research method, planned and systematically collected data were analyzed. The study was created as a result of the evaluation of books related the topic, statistics published by national/international institutions and organizations, researches and reports in four languages, news and data on official websites of states and embassies. In the first part of this study which is presented in three parts, was given information about the development period of Kazakhstan after the independence and information about the economic development of China after the 1980s and steps taken to become power as nowadays. In the second part of study, was conducted comprehensively and detaily research about the New Silk Road: Belt and Road Initiative. In the last third chapter, was examined the relationship between Kazakhstan and China in every field before the Belt and Road and were analyzed if the relations developed or not after the initiative. This thesis is important in terms of the lack of Turkish resources about Kazakhstan and China relations and its contribution to the literature on new century China - Kazakh relations. Finally, this study is important in terms of the contribution of the study to the literature, that is, in the light of the development of all relations from 1992 to the present, the evaluation of the transforming-developing areas in the New Silk Way period, the determination of possible future directions, and the source for future studies.