A study of public imagery of police work from the perspective of gender: The case of Ankara
Toplumsal cinsiyet açısından polisliğin imajı üzerine bir çalışma: Ankara örneği
- Tez No: 262769
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Polis İmajı, Kadın Polis, Erkek Polis, Gender, Police Image, Female Police Officer, Male Police Officer
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Polis ? toplum ilişkisi ve polisin imajı, kriminoloji ve sosyoloji disiplinlerinde son zamanlarda oldukça üzerine değinilen bir çalışma alanıdır. Bu çalışma da kısmen bu konuyu kendisine mesele yapmıştır. Çalışmamızın amacı polis imajının toplumsal cinsiyetten nasıl etkilendiği yani polis ? toplum ilişkilerinde toplumsal cinsiyetin nasıl bir rol oynadığıdır. Bu çalışmada insanların, kadın ve erkek polislerle kurduğu ilişki aynı düzeyde mi; onların, kadın ve erkek polislere yönelik algıları değişmekte mi ve kendi toplumsal cinsiyetleri, bu ilişkinin kurulmasında nasıl bir rol oynuyor? Yani erkek ve kadınlar genelde polisi özelde ise erkek ve kadın polisi farklı şekilde mi değerlendiriyor gibi sorulara anket ve mülakat tekniği ile cevap aranmıştır.Bu çalışma, Ankara örneğinde 313 kişiye uygulanan anket verileri ile 16 kişiye uygulanan mülakat verilerinden elde edilen bilgilere dayanır. Bu bilgiler yorumlandığında polis vatandaş ilişkisinin hiçbir zaman tekdüze ve statik yapısı olmadığı; aksine oldukça dinamik ve heterojen görünümlü olduğu ortaya çıkmıştır. Kısaca, polis vatandaş ilişkisi basit değil karmaşık bir denkleme oturur. Bu karmaşıklığın en önemli nedenlerinden birisi de aktörlerin kimliklerinde, başka bir deyişle kimliklerin heterojenliğinde yatar. Toplumsal cinsiyet, polis - vatandaş ilişkisini belirleyen (karmaşıklaştıran) önemli bir değişkendir ve kimliğin önemli bir parçasını oluşturur. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet, hem bağımsız değişken hem de kadın ve erkek polis algısını temsil eden bağımlı değişken görevini üstlenmiştir. Çünkü toplumsal cinsiyet ekseni ile baktığımızda polis - toplum ilişkisinde çapraz denklemi görürüz: Erkek polis- kadın polis, erkek vatandaş ? kadın vatandaş. Çalışmanın önemli bir katkısı bu çapraz ilişkiyi vatandaş boyutu ile incelemiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Police ? public relations and image of the police are fields of study that are dealt with more and more recently in the disciplines of criminology and sociology. These subjects are also partially the matter of this study. The purpose of our study is to find out how the image of the police is influenced by the gender; that is what kind of a role the gender plays in the police ? society relations. In brief, this study seeks answers for the questions such as whether the level of relationship that the people establishes with the female police officers and male officers is the same; whether the perception of the public changes towards female and male police officers; and the role of the gender in the formation of such relation, in other words, whether men and women have a different perception of the police officers in general terms and whether they perceive the female and male police officers in different way in specific terms by means of surveys and questionnaires.When the data from the questionnaire conducted with 313 respondents in the sample of Ankara and the information obtained from the interview data carried out with 16 people in this study are interpreted, it has been found out that the police and public relationship is never static and routine and uniform; on the contrary this relationship is rather dynamic and heterogeneous. In short, the police ? public relation is fit on a complex equation rather than a simple one. One of the most notable reasons of this complexity lies at the identities of the actors; that means the heterogeneity of the identities. Gender is a significant variable determining (elaborating) the relation of the police ? public and constitutes an important part of the identity. In this study, the gender has the role and task of both independent variable, and dependent variable representing the perception of female and male police officer since when we have a look with the gender axis, we happen to see the cross equation in the police ? public relation: male police officer ? female police officer, male citizens ? female citizens. A considerable contribution of this study is its investigation of the above mentioned cross relation along with the public dimension.