The Soviet territorial demands from Turkey: 1939-1946
Sovyetler'in Türkiye'den toprak talepleri: 1939-1946
  1. Tez No: 262773
  2. Yazar: REMZİ ÖNER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Tarih, Neo-realizm, Türkiye, Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı, Political History, Neo-realism, Turkey, the Soviet Union, Second World War
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, Sovyetler'in 1939-1946 döneminde Türkiye'ye yönelik ortaya koyduğu toprak ve üs taleplerini araştırmayı amaçlamaktadır. Tezin ana argümanı, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Sovyet taleplerinin savunma amaçlı olduğu görüşlerinin aksine, bu isteklerin genişleme amaçlı olduğudur. Sovyet liderliği bu talepleri, Sovyet topraklarındaki Alman işgali öncesinde, ülkesine yönelik ciddi bir güvenlik tehdidinin bulunmadığı ve savaşta üstünlüğü elinde tuttuğu bir dönemde formüle etmiştir.Bu tez, 6 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş bölümü olup, ikinci bölümde, Türk-Sovyet ilişkilerinin tarihsel gelişimi incelenmektedir. Üçüncü bölümde, Sovyetler'in İkinci Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında Türkiye'den toprak ve askeri üs talepleri incelenmektedir. Dördüncü bölümde, Ermeni nüfusun Türk topraklarına yerleştirilmesi planını tartışmaktadır. Bu bölümde ayrıca, ABD'nin Sovyet taleplerine ilişkin tutumu incelenmektedir. Beşinci bölümde ABD'nin bu talepler karşısında Sovyetler Birliği'ne karşı çok sert bir tutum takınmasının, ayrıca ABD'nin tepkisinin Sovyetler'in taleplerini geri çekmesine yol açmasının analizi yapılmaktadır. Son bölüm sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to explore the Soviet territorial claims on Turkey during the period between 1939-1946. The main argument of this thesis is that the Soviet demands from Turkey during the World War II were expansionist in nature, as opposed to the view that they were defensive. The Soviet leadership formulated these demands before the German invasion of the Soviet territories when the Soviet Union did not have significant security concerns and maintained superiority during the war.This thesis is composed of six chapters. The first chapter is the introduction and the second chapter looks at the historical context of Turkish-Soviet relations. Chapter Three examines the Soviet demands for military bases and territorial concessions from Turkey immediately after the Second World War. The fourth chapter discusses planning of settling Armenians in Turkish territories. This chapter also examines the initial US response to the Soviet demands. Chapter Five analyzes the United States' adoption of a hard-line attitude towards the Soviet Union with respect to these demands and also how the US reaction led to the Soviet withdrawal of demands. The last chapter is the conclusion.