Özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik bilişsel müdahale programı
Cognitive intervention program for children with specific learning disabilities
  1. Tez No: 262785
  2. Yazar: DUYGU ÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlüğü, Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS), Bilişsel Müdahale Programı, Specific Learning Disability, Cognitive Assessment System (CAS), Cognitive Intervention Program
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Araştırmada, PASS Bilişsel İşlem Teorisinin; Planlama, Dikkat, Eşzamanlı Bilişsel İşlemler ve Ardıl Bilişsel İşlem becerilerini içeren eğitim programının geliştirilmesi ve verilen eğitimin özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiştir. Değerlendirme aracı olarakda Ergin (2003) tarafından standardizasyonu yapılan Cognitive Assesment System-CAS uygulanmıştır. Öntest-sontest CAS uygulamaları Ergin tarafından yapılmıştır.Bu çocukların 8'i deney, 8'i ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubunda yer alan 8 çocuğa, 40 oturumdan oluşan ve Nöropsikolojik içerikli PASS Teorisi temel alınarak geliştirilmiş olan ? Özel Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Çocuklara Yönelik Bilişsel Müdahale Programı? uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklara ise herhangi bir eğitim verilmemiştir.Verilerin analizinde; Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler istatistik programı ile değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre ? Özel Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Öğrencilere Yönelik Bilişsel Müdahale Programı? uygulanan deney grubunun CAS Toplam son testinden almış oldukları puanlar, eğitim verilmeyen kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Deney grubunun CAS Toplam son test puanlarının, öntest puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, whether the existing education has an impact on children with specific learning disabilities or not is examined as well as the development of education program including planning, attention, simultaneous cognitive processes and successive cognitive abilities of PASS Cognitive Process Theory. As the assessment tool, Cognitive Assessment System-CAS which is standardized by Ergin (2003) is applied. Pre-test and post-test CAS practices have been implemented by Ergin.The subject of this research has been made on 16 children with ages differing between 6 years - 6years, 6 months. Of them, 8 children compose the experimental group whereas 8 children compose the control group. ?Cognitive Intervention Program for Children with Specific Learning Disabilities? developed based on PASS theory with neuropsychological characteristics, formed of 40 sessions has been applied to 8 children that are in the experimental group. Children in the control group have not received any education.In the analysis of the data; Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Test have been used. The results have been evaluated by SPSS- Statistical Program of Social Sciences.According to research results, it is discovered that scores received by the experimental group on whom ?Cognitive Intervention Program for Children with Specific Learning Disabilities? is applied from CAS Total final test are considerably higher than those in the control group that have not received any education. It is detected that the CAS total final test scores of the experimental group is considerably higher than pre-test scores.