Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının sosyal politika üzerindeki etkileri: İstanbul örneği
The impact of civil society organizations on social policy in turkey: A survey in İstanbul
- Tez No: 262996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sivil Toplum Kuruluşları, Devlet, Avrupa Birliği, Social Policy, Civil Society Organizations, State, European Union
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye'de geçmişte benimsenen aşırı merkeziyetçi devlet anlayışının süregelmesi sebebiyle günümüzde de sosyal politikanın sadece devletin uzmanlık alanı olduğu inancı hüküm sürmektedir. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarına (STK) çalışma alanı bırakmayan devlet, sosyal politikaları oluştururken STK'ların uzmanlıklarından yararlanıp onları bu sürece dahil etme konusunda da ayak sürümektedir. Bu kısır döngü, Türkiye'nin 1999 yılında Avrupa Birliği (AB)'ne aday ülke statüsü elde etmesiyle biraz olsun kırılmaya başlamıştır. AB'ye entegrasyon süreci, devletin çeşitli iletişim kanalları vasıtasıyla sosyal politika alanında uzman STK'lara danışmasını gerektirmektedir. Devlet-STK ilişkileri bu vesileyle reform süreci içerisine girmiş bulunsa da uygulamada her iki tarafın da eksikliklerinden kaynaklanan birtakım sorunlar yaşanmaktadır. Söz konusu ilişkileri tanımlamak, sorunları tespit etmek ve STK'ların sosyal politika oluşturma sürecine katılımlarını analiz etmek amacıyla tezin kapsamı dahilinde bir anket çalışması yapılmıştır. Merkezi İstanbul'da bulunan, sosyal politika alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfların örneklem olarak seçildiği anket çalışmasının analiz sonuçlarına göre; İstanbul'daki STK'lar ile devlet arasında sağlıklı bir diyalog kurulamadığı için STK'lar sosyal politikaları sosyal gelişim sağlayabilecek kadar etkileyememektedirler.
Özet (Çeviri)
Former extreme centralist state conception still persists in Turkey, therefore it is stil believed that the social policy is the state's specialization only. Thus state does not tolerate Civil Society Organizations (CSOs) to work in social policy scope and rarely benefits from CSOs expertize and include them in the social policy process. But this vicious circle has began to be broken when Turkey gained the candidate status for European Union (EU) in 1999. The integration process to EU requires government to consult the CSOs by various communication channels on the decisions on social policy. Even though the state-CSOs relationship is going through a course of reform by this means; the implementation process is still problematic due to the mutual deficiencies. In order to define this relationship and the problems as well as quantifying the involvement of the CSOs to the social policy process, a survey research was conducted within the context of this graduate thesis. The CSOs which have central offices in Istanbul and operate in social policy area were picked as the sample of this survey. The results of the survey research suggest that due to the unhealthy dialogue between CSOs and the state the CSOs have very little influence on constructing the social policies with the aim of social progress.