Kıyamet alâmetleri ve gelecek haberleri konusunda hadislerle kitabı mukaddesin karşılaştırılması
The comparasion between the hadiths which are about the apocalyptic omens of doomsday and the new and old testament
  1. Tez No: 263194
  2. Yazar: BÜLENT MALKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Kitabı Mukaddes, kıyamet, kıyamet alâmetleri, Hadith, The Old and New Testament, Doomsday, Omens of Doomsday
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tezimizin konusu kıyamet alâmetleri ve gelecek haberleri konusunda Hadislerle Kitabı Mukaddesin karşılaştırılması ve ortak yönlerin değerlendirilmesidir. İnsanlar için hayatlarını düzenlemede dinî kaynaklardan gelen bilgiler çok önemlidir. Hadisler de Müslümanlar için yaşamlarını düzenlemede önemli bir yere sahiptir. Bu düşünceden hareketle bu konu ile ilgili olarak Hadislerde İsrailiyât etkisi bu çalışmada test edilmiştir. Bu tezde Kitâb-ı Mukaddes'te ki dünyanın sonu ve kıyamet alâmetleri olarak değerlendirilen ayetler belirtilmekle yetinilmiştir. Kitâb-ı Mukaddes tenkidi yapılmamıştır. Konu ile ilgili hadisler tahric edilerek şemaları yapılmıştır. Daha sonra isnad-metin tenkitleri yapılarak Hadislerin sıhhati ile ilgili ulaşılan kanaat belirtilmiştir.Sonuç olarak kıyamet alâmetleri ve gelecek haberleri konusunda hadislerle Kitâb-ı Mukaddes arasında benzerlik olduğu tespit edilmiştir. Fakat benzerliklerin hadislere kutsal kitaptan geçtiği şeklinde aceleci ve ön yargılı bir hükümle değerlendirilmesi doğru değildir. Bunlar Hz. Peygamber (s.a.v.)'in kıyamet gerçeği ve sonrası için insanların dikkatini çekme amacıyla ve uyarı niteliğinde beyanlar olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, It is compared with the hadiths which are about the apocalyptic omens of the doomsday, and the Old and New Testament.It?s evaluated the similiar features of both. The religious knowledge is very important for humans to manage their lives. Also the hadiths are so important for muslims to manage their lives.In this respect it is studied on about if the Jewish is affected on these hadiths. It is just mentioned about the end of the world according to The Old and New Testament and the hadiths about the omens of the doomsday. It is not ciriticized the Old and New Testament.It is put forth the hadiths about this subject for consideration.Finally It is shown that the conclusion of accuracy of the hadiths by using isnad-textual critisizm.As a result we came in view that there are some similarities between the hadiths which are about the apocalyptic omens of the doomsday and the Old and New Testament. But it won?t be true to comment these similarities come from the Old and New Testament to the hadiths by preconceived judgment.In our research . It is considered that they are warnings which The Prophet Muhammet (S.A.V ) aimed to call attention to the humans for the reality of doomsday and the happenings after it.