Kamu kurumlarında görev yapan kadın yöneticiler (Kayseri ili örneği )
Female managers working in public sector (a case study in Kayseri)
- Tez No: 263202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın Yönetici, Yönetici, Kamu Kurumları, Female, Female Manager, Manager, Public Sector
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada ?Kamu kurumlarında görev yapan kadın yöneticiler ve bu doğrultuda karşılaştıkları güçlükler nelerdir? problemine cevaplar aranmaya çalışılmıştır.Araştırma Kayseri ili, Melikgazi ve Kocasinan ilçelerinde bulunan kamu kurumlarında görev yapan kadın müdür, müdür yardımcısı, dekan yardımcısı ve bölüm başkanları olmak üzere toplam 10 kişiye uygulanmıştır.Araştırmada bilgi toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme araştırmacı tarafından görüşülecek kişilere kayıt cihazı kullanılarak yüz yüze uygulanmış ve bu doğrultuda görüşülen kişilerden yanıtlar alınmıştır. Bu kayıtlar deşifre edilerek bilgisayar ortamında yazılı hale getirilmiştir. Elde edilen yazılı veriler bir nitel araştırma yazılım programı olan NVİVO ile analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.Araştırmada kadın yöneticilerin görüşleri ?Yöneticilik? ve ?Engeller? olmak üzere iki ana başlık altında olmak üzere; ?Yöneticiliğe Bakış Açısı?, ? Yöneticilik Yapma Kararında Etkili Olan Faktörler?, ?Yöneticiliğin Katkıları?, ?Yöneticilikte Motivasyon?, ?Personelin Kadın Yöneticiye Bakış Açısı?, ? Kadın Yöneticilerin Erkek ve Kadın Yöneticilere İlişkin Görüşleri? , ? Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık?, ? Cinsiyet Ayrımcılığı İle Karşılaşmama?, ?Cinsiyet Ayrımcılığı İle İlgili Deneyimler? , ?Cinsiyet Ayrımcılığına Yönelik Genel Görüşler? ve ? Ev ve İş Yaşamı Çatışmaları? alt başlıkları şeklinde gruplandırılmış ve bu şekilde analiz edilmiştir.Kamu kurumlarında görev yapan kadın yöneticilerle yapılan görüşmeler sonucunda, genel olarak kadın yöneticilerin yöneticilik kararını vermelerinde tesadüflerin söz konusu olduğu, bu göreve gelmek için özel bir çaba sarf edilmediği tespit edilmiştir. Görüşme yapılan kadın yöneticilerden kadın yöneticilere ilişkin önerilerinin neler olduğunu belirtmeleri istendiğinde genellikle disiplinli olmak, güçlü olmak, kararlı olmak, insan ilişkilerinde iyi olmak gibi liderlik özelliklerine ilişkin bilgiler verdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the problem ?what difficulties do female managers working in public sector in Kayseri face with?? is tried to find out. The study is applied totally 10 female managers, deputy managers, deputy deans, department chairs working in public sector in Kayseri, in the districts of Melikgazi and Kocasinan. Data were collected via interviews for the study. The researcher interviewed the people face to face using sound recorder, and then, the recordings were transcribed. The written data were analyzed using NVIVO, a qualitative research software program, and obtained results were discussed.In the study, female managers? opinions are divided into two main titles as `management? and `handicaps?; and some subtitles as `managerial perspective?, `factors affecting decision making for becoming a manager?, `contributions of management?, `motivation in management?, `perspectives of the staff for female managers?, `opinions of female managers for male and female managers?, `discrimination against gender?, `not encountering gender discrimination?, `experiences in gender discrimination?, `overall opinions about gender discrimination? and `home and work life conflicts? and all titles were analyzed.As a result of the interviews, it was found out that in general, female managers have become managers by chance and they have not struggle for becoming managers. When female managers interviewed were asked what their suggestion for other female mangers were, they usually spoke of some leadership characteristics, such as being disciplined, strong, determined and good at in human relations.