Kamu kurumlarındaki yöneticilerin liderlik davranışı gösterme düzeylerinin işgörenler tarafından algılanmasına yönelik bir çalışma: TOKİ örneği
A study on the perception of leadership behavior levels of executives of the public intitutions by the workers perception: TOKI example
- Tez No: 530314
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL UĞUR ÖZGÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yöneticileri, TOKİ, Liderlik Kuramları, Liderlik Davranışları, Kamu Çalışanları, Public Administrators, TOKİ, Leadership Theories, Leadership Behaviors, Public Employees
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada İstanbul'da bulunan Toplu Konut İdaresi Başkanlığında çalışan yöneticilerin liderlik davranışlarının çalışanlar tarafından algısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan TOKİ ve bağlı kurumlarındaki yönetici-liderler ve çalışanlar oluşturmaktadır. İstanbul ilinde bulunan, araştırmanın yapıldığı 2018 yılında, araştırmacının TOKİ'de birlikte çalıştığı çalışanlarla kamu yöneticilerinin bulunduğu 399 çalışan örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmada temel veri toplama aracı olarak liderlik davranışını betimleme ölçeği (the leader behaviour description questionnaire: LBDQ) kullanılmıştır. Liderlik davranışını betimleme ölçeği (Hemphill ve Coons 1957:6-38) tarafından geliştirilmiştir. Kamu Yöneticilerinin Liderlik Davranışları Ölçeği alt ölçekler puanları ile toplam puanının göreve göre betimsel istatistikleri (aritmetik ortalama, standart sapma) sunulmuştur. Kamu Yöneticilerinin Liderlik Davranışları Ölçeği alt ölçekler toplam puanının göreve, cinsiyete, kıdem durumuna göre karşılaştırılmasında ise, söz konusu değişkenlerin iki kategorisi bulunduğundan, bağımsız (ilişkisiz) örneklemler için t testi uygulanmıştır. İkiden çok kategori olması durumunda ise analizler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. ANOVA'da farkın anlamlı bulunduğu durumlarda, farkın kaynağını belirlemek üzere, çoklu karşılaştırma (post-hoc) testlerinden LSD testi kullanılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de kamu kurumlarında görev yapan çalışanların liderleri ve yöneticilerinin çalışma hayatı içerisindeki davranışları TOKİ ölçeğinde değerlendirilmiştir. Bu bakımdan çalışmanın hipotezinde kamu çalışanlarının genel algılarının yöneticilerin ve liderlerin çalışma hayatındaki tavır ve çalışma disiplinlerinin çalışanları tarafından ölçeğin alt boyutlarının bir kısmında ortalamanın altında, bir kısmında ise olumsuz yönde olacağı değerlendirilmiştir. Ancak yapılan anket çalışmasından görüleceği üzere genel olarak, çalışanları yöneticilerin liderlik davranışlarıyla ilgili olarak ölçeğin tüm alt boyutlarında kamu yöneticilerinin liderlik davranışları hakkında olumlu görüşler belirtmişlerdir. Çalışanlar kamu yöneticilerinin en yüksek liderlik davranışını iletişim boyutunda gösterdiklerini en düşük liderlik davranışını otoriterlik boyutunda gösterdiklerini belirtmişlerdir. Cinsiyet boyutunda ise erkekler kadın çalışanlara göre otoriterlik, yapıyı harekete geçirme, üyeliği koruma, amaçların bütünleştirilmesi örgütleme ve tanıma boyutlarında yöneticilerin liderlik davranışlarını yüksek düzeyde gösterdikleri kanısındadırlar. Kamu yöneticilerinin liderlik davranışları eğitim durumuna göre değerlendirdiğimizde hiçbir alt boyutta lise – lisans ve üstü boyutlarında farklılık bulunmamıştır. Kıdem boyutunda, yapıyı harekete geçirme ve örgütün temsili alt boyutlarında kıdem grupları arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Buna göre üyeliğin korunması boyutunda 21 ve üstü kıdeme sahip çalışanlara göre yöneticiler daha yüksek düzeyde liderlik davranışları göstermektedirler. Örgütün temsili boyutunda ise 16-20 kıdeme sahip çalışanlara göre yöneticiler daha yüksek düzeyde liderlik davranışları göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine how the leadership behaviors of the Istanbul Service Unit of the Housing Development Administration are perceived by the employees. The universe of the research is composed of managers and leaders, who work in TOKİ in Istanbul province. This sample included 399 staff members who were managed and managing in TOKİ in 2018. Leader Behavior Description Questionnaire (LBDQ) was used as the primary data collection tool in the research. The scale of describing leadership behavior was developed by (Hemphill ve Coons 1957:6-38). Descriptive statistics (arithmetic mean, standard deviation) were used to determine the Leadership Behavior Scale of Public Administrators, with respect to scores of subscales and total scores. Leadership Behavior Scale of Public Administrators is compared according to the total score of subscales according to religion, sex, seniority, education status,“t test”is applied for independent (unrelated) samples because of there are two categories of variables in question. In the case of multiple categories, analyses were performed by one way analysis of variance (ANOVA). The LSD test was used in multiple comparison (post-hoc) tests to determine the source of the difference when the significance was remarkable in ANOVA. In this study of working in public institutions in Turkey, in response to the behavior of the working lives of leaders and managers are evaluated on the scale of TOKİ. In the hypothesis of work, the general perceptions of public employees are thought to be mostly negative in terms of the attitudes and disciplines of the managers and leaders in the working life. However, as seen in the questionnaire survey, in general, employees expressed positive opinions on the leadership behavior of public administrators in all dimensions of the managers' leadership behavior. Employees stated that public managers showed the highest leadership behavior in the dimension of communication and the lowest leadership behavior in the aspect of authoritarianism. By the gender dimension, male workers are believed that their leaders show higher levels of leadership behavior in terms of authoritarianism, activism, membership protection, integration of goals, organization and recognition, compared to the female employees. When we evaluate the leadership behaviors of public administrators according to educational status, no difference was found in the dimensions of high school - undergraduate and graduate in any sub-dimension. In terms of seniority, it was determined that there was a meaningful difference between the seniority groups in the activating and engraving subscales. According to this, according to the employees who have 21 or more seniority in terms of the protection of the members, the managers show higher leadership behaviors. According to the employees with 16-20 seniority, the managers show higher level of leadership behaviors in the representation dimension.