Feminist film criticism contribution to feminist film-making
Feminist film eleştirilerinin feminist film yapımına etkisi
  1. Tez No: 263395
  2. Yazar: BERCESTE GÜLÇİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY ÖNBAYRAK ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eril bakış, Voyorizm, Feminist Sinema, Male Gaze, Voyeurism, Feminist Cinema
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Yirmi birinci yüzyılda dahi tartışılmaya devam eden kadın-erkek eşitsizliği sorunsalı sinemada alanında da devam etmiştir. Kadınların doğumundan itibaren başlayarak ölümlerine kadar geçen süreçte erkeklere oranla daha zor bir hayat deneyimi sürmeleri onların biyolojik kaderlerine bağlanmıştır. Kadın olarak var olmak her alanda zorlu bir süreci gerektirmiştir. Ataerkil dünyamızın ataerkil kurallarınca işleyen düzende sanatta dahi var olan erkeğin bakış açısı üstünlüğü görülmektedir. Yapılan tez çalışmasında da feminist yaklaşımlardan destek alınarak kısa metraj film senaryosu yazılmıştır.Sinemada erkek bakış açısını temel alan filmler sinema sanatı tarihinin başlangıcından beri varlığını devam ettirmektedir. Üretilen filmlerde kadın bakışın nesnesi, erkek ise kadına bakan, ondan haz alan aktif konumda bulunan kişi olmaktadır. Feminist filmin temeli bu bakış açısını kırmaktır. Kadına sadece bir nesne olarak bakmak, kadının gerçek varlığını, özünü görememeyi ortaya koymaktadır. Tezde incelenen yaklaşımlarda da erkek egemen sinemanın kadına nasıl baktığını ve kadını nasıl değerlendirdiği görülmektedir. İncelenen yaklaşımlardan yararlanarak, feminist film kavramına uygun bir senaryo çalışması yapılmıştır.Senaryo kısmında da yaklaşımlardan destek alarak, popüler anlatı türlerinde görülen sonlardan farklı bir son ortaya konarak bu bakış açılarını tersine çevirmek istenmektedir.
Özet (Çeviri)
The male and female inequality discussion was exist at the movie sector in twenty first century. From birth to death of women is more difficult than men experience a life has been linked to women?s biological destiny. Being as a woman in every field has required a difficult process. Patriarchal world order in which we operate by the patriarchal rules of art existing in man's point of superiority is seen. Based on thesis researches, a short feature film script has been written by feminist approache supporters.The beginning of the movie culture, the male perspectives are more attractive and popular than women perspectives and this still continue through our time in the twenty first century movie sector. Recently at the new movies, women are used by mens sex object and the men has more active role than women. The main subject of the feminist movie action is to change this point of view. In this thesis, the women should not be a second class citizen than men and the male dominated movies shows how the women look and how the women has been evaluated by the society. Reviewed by taking advantage of the approach, a scenario was conducted according to the concept of feminist film studies.At the scenario part, receiving support from the approaches, the final part was different than the popular final parts therefore this has planned to change the point of views to reverse.