Bilimsel dergilerdeki müzik makalelerinin bibliyometrik profili
Music articles in scientific journals bibliometric profile
- Tez No: 263420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERKAN ECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Bibliyometri, Atıf, Bilimsel Makaleler, Müzik Makaleleri, Music, Bibliometric, Citation, Scientific Article, Music Articles
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, ülkemizdeki bilimsel dergilerde (e-dergi, yayınevi dergileri, üniversite dergileri) 2000?2007 yılları arasında yayımlanan müzik makalelerinin bibliyometrik profilini incelemektir.Bu çalışma tarama modelinde yapılmış, ?betimsel? bir araştırmadır. Araştırma da verilere, üniversite kütüphanelerinden, öğretim elemanlarına ait arşivlerden ve müzik makalelerinin yayınlandığı fakülte, enstitü, yayınevi dergilerinin web sayfalarının taranması ile ulaşılmıştır. Ulaşılan kaynaklardan yazar sayısı, yayın yılı, atıf sayısı, makalenin yayınlandığı kaynağı içeren bilgiler, araştırmacı tarafından SPSS (Statistical Package for the Social Sciences 13.0 versiyonu) istatistik paketi kullanılarak girilmiş, frekans, yüzde, aritmetik ortalama gibi analizler yapılarak yorumlanmıştır.Araştırmada; 2000-2007 yılları arasında yayınlanmış 207 adet makale incelenmiştir. En çok makale yazan yazarlar saptanmış, makalelerin büyük bir oranının tek yazarlı olduğu, son yıllara doğru makale yayın sayısının ve atıf sayısının arttığı tespit edilmiştir. Makalelerde en az 1, en fazla 37 kaynak kullanımı ile ortalama kaynak kullanımının 9.7 oranında olduğu saptanmış, en sık atıf yapılan isimler belirlenmiş ve kaynakçalarda büyük oranda kaynak türü olarak kitaplardan faydalanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the bibliometric characteristics of the musical articles published in scientific journals ( i.e. e-journals, university journals and publishing concerns) in Turkey between 2000 and 2007.The study is designed as a descriptive screening model. The data is collected from the university libraries and archives and web searches. The number of authors, publishing dates and citation frequencies of the articles; and the journals which the articles were published were evaluated. The analysis were conducted through by a commercial statistics program (SPSS 13,0). The data was interpreted according to the results of analysis expressed as frequencies, percentages and means.Two hundred seven articles were evaluated. The authors who wrote most were established. It has been established that most of the articles were written by a single author. There was an increment on the literature on musics and the frequency of their citation within last years. The number of references used in each article was between 3 to 9; which books were the most citated group. Additionally the most frequently citated authors were also defined.This article demonstrates the bibliographic profiles of the musical articles published between 2000 and 2007 in Turkey.