An analysis of students' and teachers' perceptions on extensive reading and students' attitudes towards reading in English after extensive reading project
Öğrencilerin ve öğretmenlerin okul dışı okuma hakkındaki görüşlerinin ve okul dışı okuma projesinden sonra öğrencilerin İngilizce metin okumaya karşı tutumlarının incelenmesi
- Tez No: 263421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞADUMAN KAPUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Okuma, Okul Dışı Okuma Projesi, Öğrencilerin Algıları, Öğretmenlerin Algıları, Extensive Reading (ER), Extensive Reading Project (ERP), Student Perceptions, Teacher Perceptions
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bir eğitim programından yararlanabilmek ve gerekli tüm değişikliklerle uyarlamaları yapabilmek için o eğitim programını değerlendirmek, yabancı dil öğretmenleri, dil enstitüleri ve programı hazırlayanlar için son derece önemlidir. Bu nedenle, bu çalışma Abant İzzet Baysal Üniversitesi hazırlık okulunda başlangıç seviyesindeki bir sınıfta ikinci dönem uygulanan Ders Dışı Okuma Projesi (DDOP)'nin başarılı ve eksik olduğu noktalar bakımından öğrencilerin ve öğretmenlerin algılarını ve ayrıca öğrencilerin ve öğretmenlerin DDOP'nin amaçlarını ne kadar gerçekleştirdiği bakımından algılarını araştırmayı amaçlamıştır.Bu çalışmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır. İlk önce öğretmenlere ve öğrencilere anketler verilmiştir. Ikinci olarak da rastgele seçilen beş öğrenciyle mülakat yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilerin analizi ve sunumunda NCSS 2007&PASS 2008 İstatistiksel Yazılım kullanılmıştır.Yapılan veri analizi, öğretmenlerin DDOP'nin tüm hazırlık sınıflarında ve tüm seviyelerde uygulanabilir olduğunu ve bu programın öğrenciler açısından çok faydalı olduğunu düşündüklerini göstermektedir. Lakin, öğrencilere göre, uygulanan bu programın bazı eksikleri mevcuttur. Mülakatlardan elde edilen verilere göre öğrencilerin bu DDOP'nin daha ciddiye alınması için yaptıkları okumalardan değerlendirilmeleri gerektiğini düşündükleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, mülakatlardan elde edilen veriler, öğrencilerin sınıf kütüphanesindeki kitapları tür bakımından yetersiz bulduklarını ve bir sene boyunca olmak zorunda oldukları çok fazla quiz ve sınav olduğu için okumak için yeterli zamanı bulamadıklarını da ortaya çıkarmaktadır. Okul dışında okumak yerine sınıfta öğretmenin rehberliğinde okumanın daha iyi olabileceği de mülakatlardan çıkan veriler arasındadır. Böylelikle daha güdümlü olabileceklerini düşünmektedirler. Bu DDOP'nin güçlü yanları ise öğrencilerin istedikleri zaman, okudukları bir kitabı bırakabilmeleri, kendi seviyelerine uygun kitaplar okuyabilmeleri ve kesin bir sayıda kitap okumak zorunda olmamaları şeklinde gözlenmektedir. Ayrıca, öğrenciler kelime dağarcıklarını geliştirmesi açısından bu DDOP'den genel olarak memnun kaldıklarını belirtmişlerdir.Bu çalışmadan elde edilen veriler DDOP'nin öğrencilerin İngilizce metin okumaya karşı tutumlarında olumlu bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Yalnız bu etki araştırmacının beklediği veya dilediği kadar değildir.
Özet (Çeviri)
For language teachers, language institutions and stakeholders of a programme, it is crucially important to evaluate a programme to be able to benefit from the programme considerably and to make some adaptations or changes accordingly. Therefore, this study tries to examine the students? and the teachers? perceptions on the strengths and weaknesses of the Extensive Reading Project (ERP) implemented in a beginner group class at Language Teaching and Research Centre (Dil-Mer) at Abant Izzet Baysal University (AIBU) in spring semester, and the extent to which the teachers and the students think that the ERP achieves its goals and objectives.Sixty-one students and ten instructors participated in the study. Two types of data collection instruments were employed. First, the teachers and the students were given questionnaires; second, interviews with five randomly chosen students were carried out. In analysis and presentation of the quantitative data derived from this study, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS 2008 Statistical Software (Utah, USA) was used.Analysis of the data revealed that the teachers think that an ERP is applicable at all levels and in all classes at Dil-Mer at AIBU; and that it is very beneficial for the students. However, the students think that the implementation is not without some deficiencies or weaknesses. The data gained from the interviews indicated that the students think that for the ERP to be taken more seriously, they should be assessed on the Extensive Reading (ER) they do. The data also pointed to the weaknesses such as the lack of different genres in the class library and time constraints because of the many quizzes and exams students have to take. Students also think that it would be better to read in the class instead of out of class to be more motivated and guided by the teacher. The strengths of the programme the data pointed to are allowing students freedom in terms of giving up reading a book whenever they want; to enable them to read from the appropriate stage; and not to force them to read a certain number of books. In addition, the students are generally satisfied with the ERP in terms of improving their vocabulary.The results of this study also suggest that ERP has a positive impact on students? attitudes towards reading in English, although it is not as much as desired or expected.