İlköğretim okulu öğretmenlerinin hizmet içi eğitim programlarına ilişkin görüşleri (Mudurnu örneği)
Primary school teachers? opinions about in service training programs (Mudurnu case)
- Tez No: 263450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAŞİT ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim, İlköğretim Öğretmenleri, In-Service Training, Primary School Teachers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde görev yapmakta olan öğretmenlerin hizmet içi eğitim programları ile ilgili görüşlerini almaktır.Araştırma 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Bolu ili Mudurnu ilçesinde bulunan tüm ilköğretim okullarını kapsamaktadır. Bu kapsamda ilçedeki ilköğretim okullarında toplam 105 öğretmenin görev yaptığı tespit edilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin hizmet içi eğitim programları hakkında görüşlerini belirlemek amacıyla Uçar (2005) tarafından geliştirilen ?İlköğretim Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin MEB Hizmet İçi Eğitim Uygulamalarına İlişkin Görüşleri Anketi? kullanılmıştır. Anket yalnızca öğretmenlere uygulandığından anketten yönetici ibareleri çıkarılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek üzere ?Kişisel Bilgi Formu? anketi kullanılmıştır.Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmış olup, elde edilen nicel veriler SPSS 16.0 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde araştırmanın amacına bağlı olarak; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve bağımsız gruplar tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) ve Scheffe testinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir fark olup olmadığının tespitinde 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt alınmıştır.Araştırmanın sonucunda Bolu ili Mudurnu ilçesi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin hizmet içi eğitim programları hakkında görüşleri genel olarak şöyledir.Hizmet içi eğitim uygulamalarının gerekliliği boyutuna verilen cevaplar yönünden en düşük katılımın gerçekleştiği 1. maddede katılımcıların ?Bir kurum, personelinin sürekli gelişimini hizmet içi eğitim ile sağlar? ifadesine =3.48 ortalama ile ?oldukça? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarının gerekliliği boyutuna verilen cevaplar yönünden en yüksek katılımın gerçekleştiği 4. maddeye öğretmenlerin ?Bilimsel, teknolojik alandaki gelişmeler öğretmenlerin hizmet içi eğitim almalarını zorunlu kılar? ifadesine =4.08 ortalama ile ?oldukça? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarına katılma istekliliği boyutuna verilen cevaplar yönünden en düşük katılımın gerçekleştiği 9. maddede öğretmenlerin ?Hizmet içi eğitim faaliyetlerine isteyerek katılırım? ifadesine =3.44 ortalama ile ?oldukça? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarına katılma istekliliği boyutuna verilen cevaplar yönünden en yüksek katılımın gerçekleştiği ?Hizmet içi eğitim faaliyetlerine, beni alanımda geliştireceğine inandığım için katılırım? ifadesini oluşturan 10. maddeye ise öğretmenlerin =3.74 ortalama ile ?oldukça? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarının etkililiği boyutuna verilen cevaplar yönünden en düşük katılımın gerçekleştiği 12. maddede katılımcıların ?Hizmet içi eğitim faaliyetleri katılımcılar açısından uygun zamanlarda yapılmaktadır? ifadesine =2.56 ortalama ile ?çok az? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarının etkililiği boyutuna verilen cevaplar yönünden en yüksek katılımın gerçekleştiği 16. maddede katılımcıların ?Hizmet içi eğitim faaliyetleri programa uygun ortamlarda (bina, salon, derslik vb) yürütülmektedir? ifadesine =3.74 ortalama ile ?biraz? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarında karşılaşılan sorunlar boyutuna verilen cevaplar yönünden en düşük katılımın gerçekleştiği 24. maddede katılımcıların ?Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilecek öğreticiler alanında uzman kişiler arasından seçilmemektedir? ifadesine =3.09 ortalama ile ?biraz? katıldıkları görülmüştür.Hizmet içi eğitim uygulamalarında karşılaşılan sorunlar boyutuna verilen cevaplar yönünden en yüksek katılımın gerçekleştiği 26. maddede katılımcıların ?Öğretmenlere yönelik sağlıklı ve düzenli bir hizmet içi eğitim politikası bulunmamaktadır? ifadesine =3.48 ortalama ile ?oldukça? katıldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the opinions of primary school teachers about in service training programs in Mudurnu, district of Bolu.This study covers all primary schools in Mudurnu, district of Bolu in 2008-2009 academic year. It was determined that 105 teachers worked in all primary school in Mudurnu, district of Bolu. In this study, to examine the opinions of primary school teachers about in-service training programs the questionnaire developed by Uçar (2006) about the opinions of the administrators and the teachers working in primary schools concerning in-service training practices of the Ministry of National Educaiton was used. Because this questionnaire was applied to teachers, the concepts of ?administrator? were excluded in the questionnaire.In this study, descriptive research method was used, and the data of this study was analyzed with SPSS 16.0 version (Statistical Package for the Social Sciences). In the process of data analysis, frequencies, percentages, arithmetic mean, standard deviation, t-test, one way Anova, and Scheffe test were used to be based on the purpose of this study. Among the variants, a 0.05 meaningfulness level is considered to determine if there is a certain diffence or not.In the consequence of this study, generally the opinions of the teachers who work in primary schools in Mudurnu, district of Bolu about in-service training are as follows.In the terms of responses given questionnaire items regarding the necessity of in-service training on the first item saying ?An institution always provides the staff with in-service training?, the participants fairly agreed with the mean score of 3.48.In terms of responses given questionnaire items regarding the necessity of in-service training, on the fourth item saying ?Improvements on science and technology force teachers to take in-service training? the participants fairly agreed with the mean score of =4.08.In terms of responses given questionnaire items regarding accesion willingness of participations in-service training on the ninth, item saying ?I willingly take part in-service training? the participants fairly agreed with the mean score of =3.44.In terms of responses given questionnaire items regarding accesion willingness of participations in-service training on the tenth, item saying ?I take part in-service training as I believe that it will improve my knowledge? the participants fairly agreed with the mean score of =3.74.In terms of responses given questionnaire items regarding effectiveness of in-service training on the twelfth, item saying ?In service training activities are carried out in the times convenient to participants? the participants fairly agreed with the mean score of =2.56.In terms of responses given questionnaire items regarding effectiveness of in-service training on the sixteenth, item saying ?In service training activities are carried out (in the physical environment) that is proper to the program? the participants fairly agreed with the mean score of =3.74.In terms of responses given questionnaire items to problems of in-service training on the twenty fourth, item saying ?The instructors who are going to take the responsibility of in-service training are not opted out among the experts in their study areas.In terms of responses given questionnaire items to problems of in-service training on the twenty sixth, item saying ?There is no effective and regular in-service training education politics for teachers? the participants fairly agreed with the mean score of =3.48.