Görsel algı ve matematik ilişkisi
Visual perception and matematics relationship
- Tez No: 263470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: resim eğitimi, matematik, tutum, görsel algı, art education, mathematics, attitudes, visual perception
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çocuğun akademik ve sosyal olarak gelişmesinde görsel sanatlar eğitimi dersi önemli bir yer tutar. Düşüncelerini sözlü olarak ifade edemeyen çocuklar, çizgi yoluyla duygularını açığa çıkarabilirler. Matematik de yine bir kendini ifade ediş biçimidir. Bu araştırma resim ve matematik arasında var olduğu düşünülen özel ilişkiden yola çıkılmış ve öğrencilerin görsel algılamaları konusundaki farklılıkları matematik aracılığıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu araştırmanın evrenini, 2008 - 2009 ve 2009 ? 2010 eğitim öğretim yıllarında Ankara ilindeki özel bir okulun ilköğretim beşinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur.Araştırmanın yapılacağı gruptaki öğrencilere matematik dersinden bağımsız ve matematik dersinden sonra iki serbest resim yaptırılmış ve matematik dersinden sonra yapılan resimlerde matematik dersinin izlerine rastlanıp rastlanmadığına bakılmıştır. Farklılığın tespiti için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Resim İnceleme Bütünsel Puanlama Anahtarı? kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliği ve güvenirliği için uzman görüşüne başvurulmuştur.Öğrencilerin resim eğitimine ilişkin tutumları, araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları SPSS 13.0 programında yapılan ?Resim Eğitimi? tutum ölçeğiyle tespit edilmiştir. Matematik dersinden sonra yapılan resimlerde matematiğin yansımalarına rastlanan öğrencilerle matematiğin yansımalarına rastlanmayan öğrencilerin resim eğitimine ilişkin tutumları arasında farklılık olup olmadığına bakılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, 13 öğrencinin resim eğitimine karşı notr, 40 öğrencinin ise olumlu tutum sergilediği tespit edilmiştir. Araştırma grubu içinde resim eğitimine karşı olumsuz tutum sergileyen öğrenci bulunamamıştır. 17 öğrencinin matematik dersinden hemen sonra yaptıkları resimlerde matematik dersinin izlerine rastlanmıştır. Bu 17 öğrencinin tamamı resim eğitimine karşı olumlu tutum sergileyen 40 öğrencinin içinde yer almaktadır. Sonuç olarak, resim eğitimine karşı olumlu tutum sergileyen öğrencilerin notr tutumlu öğrencilere oranlamatematik ve sanat eğitimini ilişkilendiemede daha başarılı oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Visual Arts take an important place in the academic and social development of child. Children who can not express themselves orally can prefer showing emotions by using lines. Mathematics therefore, is one of the expressing ways of themselves a way of expressing themselves. This research starts with the belief that art and mathematics have relationships and the research, therefore, aims to state the students? differences related to visual perception by using mathematics.Research sample consists of 5th grade students who go to private school in Ankara during 2008 ? 2009 and 2009 ? 2010 education years.Students in the sample were made to draw two free pictures during two different; first one was independent of math lectures and the other one was right after mathematic lecture. It was investigated that whether there was an influence of mathematics on the pictures which were made after mathematics lecture or not. In order to determine the influence of mathematics ?Key to Holistic Rating Picture Evaluation? scale was used and it was established was established by the researcher. Beyond that an expert opinion was taken for the validity and reliability of the scale.Students? attitudes toward art education were determined via ?Attitudes toward Art Education? scale that was established by the researcher. Reliability and validity of the scale were measured with SPSS 13.0 statistical program. This scale aims to differentiate whether mathematics have any influence on students? pictures after mathematics lecture or not.Results of the analysis suggested that 13 of students have neutral attitudes toward art education, while 40 of the students have positive attitudes. None of the students in the sample have negative attitudes. In the 17 of the pictures which were made right after the mathematics lecture displayed hat there was an influence of mathematics on the images an influence of mathematics was found. All of these 17 students were also in the sample that has positive attitudes toward art education.As a result, the students who have positive attitude towards art education are more successful in associating mathematics and art education than the ones who have neutral attitude.