Okul öncesi dönem çocuklarının ağız ve diş sağlığına aile tutumlarının ve beslenme alışkanlıklarının etkisinin incelenmesi
The impact of family manners and nutritional habits on pre-school children?s oral and dental health
- Tez No: 263471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, ağız ve diş sağlığı, beslenme, Pre-school education, oral and dental health, nutrition
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönem çocuklarının ağız ve diş sağlığına aile tutumlarının ve beslenme alışkanlıklarının etkisini incelemek amaçlanmıştır.Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2009-2010 eğitim öğretim yılında Düzce İl merkezinde bulunan farklı eğitim bölgesini temsil eden okullara devam eden 520 çocuk ve ailesinden oluşmaktadır.Araştırma verilerinin elde edilmesinde, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Ağız ve Diş Sağlığı Anket Formu? kullanılmıştır.Verilerin analizinde bilgisayar tabanlı istatistiksel paket analiz programı olan SPSS 16 kullanılmış ve elde edilen demografik özelliklere ait değişkenler için frekans ve yüzde değer dağılımları kullanılmıştır. Bunun dışında çocukların ağız ve diş sağlığını etkileyen faktörlerin belirlenmesinde Ki- Kare testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda anne ve baba öğrenim durumlarının ağız ve diş sağlığı davranış ve tutumlarını etkilediği bulunmuştur. Anne ve baba mesleğinin de ailelerin ağız ve diş sağlığı hakkındaki davranışlarını etkilediği, çalışan anne ve babanın ağız ve diş sağlığına daha fazla önem verdiği görülmüştür. Araştırmaya katılan çocukların ağız-diş sağlığı hakkında aileleri tarafından bilgilendirildikleri ortaya çıkmıştır. Ailelerin ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi eksikliklerinin bulunduğu ve buna bağlı olarak yanlış tutumlar sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çocukların ara öğünlerde tükettikleri besinlerin ağız ve diş sağlığını etkilediği görülmüştürAraştırmada ailelerin ve okul öncesi dönem çocuklarının ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirilmesi ve eğitici programların hazırlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of family manners and nutritional habbits on pre-school children?s oral and dental health is aimed to be examined.The relational scanning model has been used in the research. It consists of 520 children who go to the schools representing different education territories in Düzce City Center in 2009-2010 academic year and their family.?The Oral and Dental Health Questionnaire Form?, which was prepared by the researcher, has been used in order to get the research results.SPSS 16 which is a computer-based statistical packet analysis programme has been used in the analysis of the data and the frequency and percentile range have been used for the variables in the demographic features. Other than this, the chi-square test has been used in order to detect the factors affecting children?s oral and dental health.As a result of the research, it has been found out that the parents? educational background affects the manners of oral and dental health. It has been seen that also the parents? jobs affect the family?s manners about oral and dental health and working parents pay more attention to oral and dental health. It has appeared that the children who involved in the research were informed by their families about oral and dental health. It has been found out that the families lack information about oral and dental health and as a result of this, they show wrong behaviors. It has been seen that the food the children eat in snacks affect their oral and dental health.As a result of the research, it has been understood that families and pre-school children should be instructed about oral and dental health and some instructional programmes should be prepared.