İlköğretim okulu öğretmenlerinin düşünme stilleri
Thinking styles of primay school teachers
- Tez No: 263476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düşünme Stilleri, İlköğretim Okulu Öğretmenleri, Sınıf Öğretmeni, Branş Öğretmeni, Thinking styles, primary school teachers, classroom teacher, branch teacher
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okulu öğretmenlerinin düşünme stillerine ilişkin görüşlerini saptanmasıdır. Araştırmanın evrenini, 2009-2010 eğitim öğretim yılında Bolu İli Göynük ve Mudurnu İlçelerindeki 15 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan (85 bay ve 105 bayan) sınıf ve branş (kadrolu, sözleşmeli, ücretli) öğretmenlerinden oluşturmaktadır ve araştırma verileri bu öğretmenlere anket uygulanarak toplanmıştır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşıldığı için örneklem alma yoluna gidilmemiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak hazırlanan ölçme aracı iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, öğretmenlerin kişisel bilgilerini toplamaya yönelik sorular; ikinci bölümde, düşünme stillerini saptamak amacıyla kullanılan Sternberg ve Wagner (1988) tarafından geliştirilen ve Fer (2005) tarafından geçerliği ve güvenirliği yapılan ?Düşünme Stilleri Envanteri? yer almıştır.Araştırmada 190 öğretmene anketler araştırmacı tarafından verilmiş ve verilen tüm anketler öğretmenler tarafından geçerli bir şekilde işaretlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi, standart sapma ve tukey testi kullanılmıştır.Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.1.Kişisel bilgilere ilişkin; Araştırmaya katılan öğretmenlerin % 55,3'ü bayan, % 44,7'si baydır. Öğretmenlerin % 70'i 20 ? 30 yaş grubunda yer almakta, % 80,1'i 1 ? 10 yıllık mesleki kıdeme sahip durumdadırlar. Öğretmenlerin % 48,4'ü sınıf öğretmeni ve %51,6'sı branş öğretmenidir.2.İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenler; en yüksek Özerk Düşünme Stilini ( =4,251) ?Her zaman?, en düşük Eşdeğerci Düşünme Stilini ( =3,126) ?Bazen? ve diğer düşünme stillerini ?Çoğunlukla? benimsemektedirler.3.İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin düşünme stilleri dağılımına ilişkin görüşlerine cinsiyet değişkenine bakıldığında yalnız Kuralsız Düşünme Stilinde (P=0.039;) anlamlı bir fark görülmektedir. Yaş ve mesleki kıdem değişkenine bakıldığında öğretmenler arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin düşünme stilleri dağılımına ilişkin görüşlerine sınıf ve branş değişkenine bakıldığında yalnız İçe Dönük Düşünme Stilinde (P=0.026;) anlamlı bir fark bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate primary school teachers' views on thinking styles. The participants of this study were 190 primary school teachers (85 males and 105 females) who worked in 15 schools in Bolu, Goynuk and Mudurnu during the academic year of 2009-10. Data was collected through a survey from the population.Data collection instrument adopted for the purpose of this study consisted of two parts. The first part included background questions with respect to the demographic characteristics of the participants. The second part of the instrument included“Thinking Styles Inventory”developed by Stenberg and Wagner (1988) to investigate those different thinking styles. The reliability and validity of this inventory were conducted by Fer (2005).Data collected from 190 teachers were analyzed trough descriptive statistics (percentage, frequency, means, t-test, one way analysis of variance, standard deviation, and tukey test).The results of the study are as follows;1. The demographic data revealed that 55.3 % of the participants were female and 44.7 % were male. 70 % of the teachers were with in the age range of 20 to 30. 80.1 % of them had 1 to 10 years of teaching experience. 48.4 % of the teachers were classroom teachers while 51.6 % were branch teachers.2. The participating teachers were found to have Legislative Thinking Style ( =4.251) the most and Oligarchic Thinking Style ( =3.126) the least.3. The study revealed significant differences between the participant gender Anarchic Thinking Styles (P=0.039). There is no significant difference between age and teaching experience. The study also revealed significant differences between the type of teachers (class or branch) and their Internal Thinking Styles (P=0.026).