1992 yılında kurulan devlet üniversitelerinin etkinliğinin veri zarflama analizi ile araştırılması
Investigation of efficiency of state universities founded in 1992 through data envelopment analysis (DEA)
- Tez No: 263482
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN KOTİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Eğitim, Veri Zarflama Analizi, Effectiveness, Education, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hızla gelişen ve değişen dünyada rekabet gücü kazanmak giderek daha zorlaşmaktadır. Toplumsal olarak rekabet gücü kazanmak; ekonominin temel prensipleri ve maddi rekabet gücü ile ilişkili gibi görünse de, daha çok rekabet edebilecek nitelikte insan yetiştirmeye bağlıdır. İnsan sermayesi, uzun dönemde toplumun gelişmesini ve kalkınmasını sağlayacak girişken, bağımsız, sorumluluk sahibi, yenilikçi bireyler yetiştirmekle elde edilebilir. Bu edinim ise ancak ve ancak eğitim yoluyla kazanılacaktır.Üretim tekniklerinde yaşanan hızlı değişim, eğitime daha fazla önem verme, bilgiye ve gelişmeye daha fazla yatırım yapma ihtiyacını ön plana çıkarmıştır. Rekabette üstünlüğü elde etmenin ve kalkınmada başarının temeli olarak kabul edilen insan sermayesi kavramının altındaki gerçek, onun etkili ve verimli kullanılmasında yatmaktadır. Eğitimin, bireysel gelişmeyi sağladığı gibi, daha geniş anlamda toplumsal ekonomik ve sosyal kalkınmayı da beraberinde getirdiğini söylemek mümkündür.Bu çalışmada etkinlik analizlerinde sıkça kullanılan Veri Zarflama Analizi yöntemi kullanılarak 1992 yılında kurulan 22 adet devlet üniversitesinde 2004-2008 yılları için etkinlik analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, aynı dönemde kurulan bu üniversitelerin göreceli etkinliklerini ölçerek öneriler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
It is gradually getting harder to attain competition power in a world that is rapidly changing and developing. Although attaining competition power looks related to the basic principles of economy and the financial competition power, it is mostly dependent on training the human capital qualified to compete. Human capital can be obtained through training the individuals who are enterprising, independent, responsible and innovative that will play a role in the development and progress of the society in the long run. This acquisition is only possible through education.The swift changes experienced in the production techniques have underlined the need to focus more on education and to invest more on information and progress. The underlying fact of the human capital concept, which is accepted as the key to achieving superiority in competition and success in development, lies in its effective and efficient use. It is possible to content that education not only provides personal development but brings economic and social development with it as well.In this research, efficiency analysis for the period of 2004-2008 for 22 universities founded in 1992 was undertaken through Data Envelopment Analysis (DEA) which is an often utilized method in such analyses. The study aims to measure the relative efficiency of the universities founded in the same period and provide suggestions in the field.