Sosyal bilgiler öğretiminde okul dışı çevre eğitimi unsurları(Bilecik örneği)
Outdoor school environmental education in social sciences
- Tez No: 263488
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SANCAR OZANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Çevre Eğitimi, Sosyal Bilgiler, Etkili Öğrenme, Outdoor School Environmental Education, Social Science, Effective Learning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüz eğitim sisteminde uygulanan yapısalcı öğretim, eğitim-öğretimi öğretmen merkezlilikten uzaklaştırarak öğrenci merkezli hale getirmiştir. Bu uygulamadaki asıl amaç öğrencinin eğitim-öğretimi ortamında aktif rol oynamasını sağlamaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için öğrencide öncelikle merak ve ilgi duygularının uyandırılmış olması gerekmektedir. Öğrenci ancak merak ettiği, ilgisini çektiği alanlarda daha aktif rol almak isteyeceği için eğitim programlarındaki her konu öğrencinin ilgisini çekecek, öğrencide merak uyandıracak şekilde etkinlikler tasarlanılarak uygulamaya geçirilmelidir. Öğrenmede en kalıcı uygulama, öğrencilerin kendilerinin yaparak, yaşayarak, söyleyerek öğrenmelerinin sağlandığı uygulamalardır. Bu nedenle, öğrencinin gezerek, görerek, yaparak, yaşayarak işlediği konular öğrenmeyi, öğrencinin sınıf ortamında yalnızca dinleyerek, okuyarak, yazarak işlediği konulardan daha kolay hale getirmektedir.Tez kapsamında hazırlanan okul dışı çevre eğitimi modeli ile öğrencilerin okul dışında gözlem yapması ve keşfetme ile öğretimi kolaylaştırmada gerekli olan merak ve ilgi duygularının körüklenmesi sağlanmak istenmektedir. Ayrıca, okul dışı çevre eğitimi ile öğrenciye doğadaki hiçbir şeyin tek başına bulunmadığını /yaşamadığını, tüm varlıkların birbirleri ile ilişkili olarak bulunduklarını kavratmada başarılı olunacaktır.Okul dışı çevre eğitimi modeli hazırlanırken belirlenen gözlem noktaları ve buralarda anlatılacak konuların ilköğretim sosyal bilgiler dersi müfredatındaki konularla benzerlik gösterilmesine dikkat edilmiştir. Ayrıca, müfredatta yer alan okul dışı gezilerine de, çalışmamızda müze ve fabrika gezileri olarak yer verilmiştir. Amacımız; Bilecik ili çevresi için örnek okul dışı çevre eğitimi modeli oluşturarak, bu ile bağlı okullarda görev yapan ilköğretim sosyal bilgiler öğretmenlerinin bu programı uygulamaya geçirmelerine teşvik etmektir.Hazırladığımız bu model bölgede var olan toprak, flora, fauna ve kayaç türlerinin birbirleriyle etkileşim içerisinde olduklarını, bunları oluşturan süreçlerin (proses) bir arada işlediğini, birbirlerini etkiledikleri, birbirlerinden etkilendiklerini, yani doğada hiçbir şeyin tek başına bağımsız bir şekilde bulunmadığını öğretmekle birlikte, yaşanılan çevredeki tarihi, kültürel ve arkeolojik değerleri, bölge iklimi ve ekonomik faaliyetlerini (tarım ve sanayi ürünleri, fabrikalar, vb) de kapsayan geniş bir eğitim sürecini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today?s ?Structural Teaching Method? is based on student-centralized insted of old method of instructor-centralised. The main goal of this application is to give an active role to the students an education/teaching process. To achieve this aim, curiosity and desire perceptions of the student must be revived. It?s a well known fact that, students undertake much active role on the subject which attract their curiosity and wish feelings. Fort his reason, every subject of education has to be designed on the way to be attractive for the students. The most lasting applications on learning are the ones based on self practices? of the individuals in the outdoor; by doing, living, sensing and teaching. Fort his reason, the subjects that are worked up by travelling, observing and doing facilitate learning procedure more than the case, subjects are discussed in classrooms by only listening, reading and writing.This thesis which offers an outdoor training model for primary school teachers and students has been prepared on the light of above mentioned facts. The thesis aims to popularize the science by outdoor trainings such as observations, travelling and by self-practising. By this way, the students will realise the senthsis character of the nature so that all the objects in the environment are related with each other. Determination of the observation points on the nature and subjects that will be discussed on these locations are related with the units which are mentioned in the curriculum of primary school books of Ministry of Education of Turkey. In addition, offered outdoor visits of the curriculum are covered by museum and factory visits in the thessis. The overall aim of this study is to prepare an outdoor ecology based training about Bilecik and its surroundings for primary school teachers (social science teachers).The model of this thessis tries to teach a large synthesis that, in the first place; the soil, flora, fauna and rock types and as well as the processes of these subjects in Bilecik city and its environment are related with each other-effecting and being effected each other and in the second place, agricultural, economical activities/ products of the region are also closely related with the historical, cultural and archaelogical values.