4+1 planlı yazma değerlendirme modelinin 6. sınıf öğrencilerinin yazma becerilerini ve yazmaya karşı tutumlarını geliştirmeye etkisi
Affect of 4+1 planned writing and evaluation model on the development of writing skills and written expression attidudes of sixth grade student
  1. Tez No: 463339
  2. Yazar: OKAN BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli, yazma becerileri, yazma tutumu, yazılı anlatım, 4+1 Planned Writing and Evaluation Model, writing skills, writing attitudes, written expression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada, 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli'nin yazma becerilerini geliştirmeye etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma örneklemi, 2011-2012 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kırklareli ili Kavaklı beldesi Kavaklı Atatürk İÖO ve Kavaklı Şehit Varol Çalışkan İÖO 6.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Kavaklı Atatürk İÖO öğrencileri deney grubu Kavaklı Şehit Varol Çalışkan İÖO öğrencileri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada deney grubu öğrencilerinin dersleri 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli'ne göredüzenlenmiş, kontrol grubu öğrencilerinin derslerinde ise Türkçe Dersi Öğretim Programı'na göre yazma çalışmalarına devam edilmiştir. Uygulama 12 hafta sürmüştür. Deney grubunda uygulamalar araştırmacı tarafından yapılırken kontrol grubunda ise başka bir Türkçe öğretmeni çalışmayı devam ettirmiştir. Araştırmada veri elde etmek için Karatay (2011) tarafından geliştirilen 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Ölçeği ile Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, 1. Deney grubu öğrencilerinin planlı bilgilendirici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. 2. Deney grubu öğrencilerinin planlı öyküleyici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. 3. Deney ve Kontrol grubu öğrencilerinin planlı bilgilendirici metin yazma becerileri son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. 4. Deney ve Kontrol grubu öğrencilerinin planlı öyküleyici metin yazma becerileri son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. 5. Kontrol grubu öğrencilerinin planlı bilgilendirici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. 6. Kontrol grubu öğrencilerinin planlı öyküleyici metin yazma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. 7. Deney grubu öğrencilerinin yazılı anlatım tutumlarına ilişkin ön test son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. 8. Kontrol grubu öğrencilerinin yazılı anlatım tutumlarına ilişkin ön test son test puanları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. 9. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yazılı anlatım tutumlarına ilişkin son test puanları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the affect of 4+1 Planned Writing and Evaluation Model on the development of writing skills. The sample of this study was consisted of the sixth grade students educated in Kavaklı Atatürk Elementary School and KavaklıŞehitVarolÇalışkan Elementary School in Kırklareli, Kavaklı during 2011-2012 spring season education. Kavaklı Atatürk Elementary School students were determined as the experimental group while KavaklıŞehitVarolÇalışkan Elementary School students were investigated as the control group. The lectures of the experimental group were regulated in accordance with the 4+1 Planned Writing and Evaluation Model while the control group received standart Turkish Education Programme. The implementation of the study for the experimental group was led by the researcher whereas another Turkish teacher implemented the study for the control group, both of which lasted 12 weeks. The data were collected using 4+1 Planned Writing and Evaluation Scale and Attitude Scale developed by Karatay (2011). The results of the study revealed that; 1. There was a significant difference between the pre-test and post-test scores of planned informative writing among the experimental group students. 2. There was a significant difference between the pre-test and post-test scores of planned narrative writing among the experimental group students. 3. There was a significant difference between the experimental group and control group students' planned informative writing post-test scores. 4. There was a significant difference between the experimental group and control group students' planned narrative writing post-test scores. 5. There was no significant difference between the pre-test and post-test scores of planned informative writing among the control group students. 6. There was no significant difference between the pre-test and post-test scores of planned narrative writing among the control group students. 7. There was a significant difference between the pre-test and post-test scores of written expression attitude among the experimental group students. 8. There was no significant difference between the pre-test and post-test scores of written expression attitude among the control group students. 9. There was a significant difference between the experimental group and control group students' written expression attitude post-test scores.