4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modelinin 7. sınıf öğrencilerinin performans görevlerini ve proje ödevlerini hazırlamalarına etkisi
The effect of 4+1 Planned Writing and Evaluation Model on the preparation of performance tasks and project works of 7. grade students
- Tez No: 415922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli, performans görevi- proje ödevi, yazmaya karşı tutum, 4+1 Planned Writing and Evaluation Model, performance taskproject work, attitude for writing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmada 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modelinin, 7. sınıf öğrencilerinin performans görevlerini ve proje ödevlerini hazırlamalarına ve hazırladıkları metinleri değerlendirme becerilerinin gelişimine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evreni, 2012-2013 eğitim öğretim yılı bahar döneminde İstanbul ili Esenler ilçesi Fidan Demircioğlu Ortaokulu 7. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmanın örneklemi, 7. sınıf öğrencileri arasında yapılan ön test sonucunda, yazma becerileri bakımından aralarında anlamlı bir fark bulunmayan iki şube olarak belirlenmiştir. Bu şubelerden öğrencilerin devamsızlık durumları da esas alınarak 30'ar kişilik gruplar belirlenmiş ve bu gruplar, deney ve kontrol grubu olarak adlandırılmıştır. Yazma uygulamalarına geçilmeden önce, her iki gruba, grupların yazmaya yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik 22 maddelik Yazılı Anlatıma Yönelik Tutum Ölçeği (Karatay, 2011b) uygulanmış, ölçüm sonucunda kontrol ve deney grubu öğrencilerinin yazmaya karşı tutumlarına ilişkin ön test sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Grupların ön test yazma uygulamaları 30 maddelik 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Ölçeği (Karatay, 2011b) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ön test sonuçları, grupların ortalama puanlarının ilişkisiz ölçümler t testi ile sınanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler her iki grubun yazma becerileri arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Çalışma bitiminde deney grubu öğrencileriyle yapılan görüşmeler sonucunda nitel verilere de ulaşılmıştır. Bunun için deney grubu öğrencilerine, 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli çerçevesinde gerçekleştirdikleri yazma çalışmalarına yönelik sorular yöneltilmiştir. Alınan cevaplar çalışmaya ilişkin öğrenci görüşleri olarak araştırmada yer almıştır. Araştırmada, karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, Yazılı Anlatıma Yönelik Tutum Ölçeği (Karatay, 2011b), 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Ölçeği (Karatay, 2011b) ile; nitel verileri ise görüşme tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 11.5 (Statistic Package For Social Science) programının; yüzde (%), frekans (f), aritmetik ortalama (X) ve ilişkili/ilişkisiz t-testi istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, 1. Yapılan tüm yazma uygulamalarında, PYDM'ye göre yazma çalışmalarını yürüten deney grubunun, kontrol grubuna göre hazırlık çalışmaları, planlama, geliştirme, düzeltme ve sunum puanları değerlendirildiğinde deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. 2. Deney grubu öğrencilerinin 1. uygulama ve 4. uygulamaya ilişkin yazma becerilerine yönelik puanları arasında, son uygulama lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Bundan hareketle 4+1 PYDM yazma eğitimi uygulamalarının öğrencilerin yazma becerilerini geliştirdiği söylenebilir. 3. Yapılan analizler sonucunda, kontrol grubu öğrencilerinin 1. uygulama ve 4. uygulamaya ilişkin yazma becerilerine yönelik puanları arasında, anlamlı bir farkın bulunmadığı belirlenmiştir. 4. Yapılan analizler sonucunda deney grubu öğrencilerinin 4+1 PYDM uygulamaları öncesi yazılı anlatım tutumlarına yönelik ön test puanları ile 4+1 PYDM uygulamaları sonrası yazılı anlatım tutum puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Kontrol grubu öğrencilerinin ön ve son test yazılı anlatım tutum puanlarına bakıldığında ise kontrol grubu öğrencilerinin yazmaya ilişkin tutum puanlarında düşüş olduğu görülmüştür. 5. Uygulama etkinlikleri sonunda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yazılı anlatım tutumları incelenmiş, deney grubu ile kontrol grubunun son test puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of 4+1 Planned Writing and Evaluation on the 7. grade students' preparation of performance tasks and project works as well as the development of the evaluation skills for the texts they prepared was examined. The target population of the study comprises İstanbul city Esenler district Fidan Demircioğlu Secondary School 7. grade students in the spring semester of 2012-2013 school year. The sample of the study was determined as two classes, which did not show significant difference from each other, after a pretest realized on 7. grade students. 30-people groups from these classes were selected based also on the attendance conditions of the students and these groups were called as experimental group and control group. Before starting the writing practices, both of the groups were given 22-point Attitude Scale (Karatay, 2011b) for determining the attitudes of the groups for writing and no significant difference was found between the pretest results related to the attitudes of control and experimental groups as a result of the measurement. The pretest writing practices of the groups were evaluated by using 30-point 4+1 Planned Writing and Evaluation Scale (Karatay, 2011b). Pretest results were gained by testing the average scores of the groups with independent t-test. The data obtained show that there is no significant difference between the writing skills of either of the groups. Qualitative data were also achieved as a result of the interviews with the experimental group students in the study. For this reason, questions were posed to the experimental group students related to the writing practices they realized as a part of the 4+1 Planned Writing and Evaluation Model. The answers received appear in the study as the student comments related to the study. In this study, mixed model was used. The quantitative data of the study were obtained with Attitude Scale (Karatay, 2011b), 4+1 Planned Writing and Evaluation Scale (Karatay, 2011b); while qualitative data were obtained by utilizing interview technique. Percent (%), frequency (f), arithmetic mean (X) and dependent/independent t-test statistical techniques of SPSS 11.5 (Statistic Package for Social Science) were utilized in the analysis of the data obtained. As a result of the study, 1. In all of the writing practices, a significant difference was found in favor of the experimental group compared to control group, when evaluating the preparation works, planning, development, correcting and presentation scores of the experimental group. 2. It was found that there is a significant difference in favor of the last practice between the scores of the experimental group students related to 1. practice and 4. practice. Considering this, it can be argued that 4+1 PYDM writing education practices develop the writing skills of the students. 3. As a result of the analyses done, a significant difference was not found between the writing skills of the control group students related to the 1. practice and 4. practice. 4. As a result of the analyses done, a significant difference was not found between the pretest scores of the experimental group students related to the written expression attitudes before the 4+1 PYDM practices and the written expression attitude scores after the PYDM practices. When considering the pretest and posttest written expression attitudes of the control group students, it was found that there is a decrease in the attitude scores of the control group students. 5. At the end of the practice activities, the written expression attitudes of the experimental and control group students were examined, it was found that there is a significant difference between the test scores of the experimental group and control group in favor of the experimental group.