4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli'nin ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin performans görevlerini hazırlamalarına etkisi
Impact of Planned Writing and Assessment Model on preperation of performance works of eight class students
  1. Tez No: 415921
  2. Yazar: ÖZLEM AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli, 8'inci sınıf öğrencileri, yazma tutumu, yazılı anlatım, 4+1 Planned Writing and Assessment Model, 8th class students, writing expression, writing attitudes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada, süreç temelli yazma modellerinden biri olan 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli'nin ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerinin performans görevlerini yapmaya etkisi incelenmiştir.Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel modelin yanında nitel araştırma yöntemlerinden görüşme kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara'da bulunan Hacı Bektaş-i Veli Ortaokulunda öğrenim gören 164 8'inci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada deney grubu öğrencilerinin yazma çalışmaları 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli'ne göre haftada iki saat olarak düzenlenmiş, kontrol grubu öğrencilerinin derslerinde ise Türkçe Dersi Öğretim Programı'na göre yazma çalışmaları yapılmıştır. Uygulama 12 hafta sürmüştür. Araştırmada veri elde etmek için Karatay (2011b) tarafından geliştirilen 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Ölçeği ile Tutum Ölçeği'nin yanı sıra araştırmanın nitel bölümünde kullanılan tek görüşme sorusu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; deney grubu öğrencilerinin ön test-son test planlı yazma becerileri arasında anlamlı bir farkınolduğu, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test planlı yazma becerileri arasında anlamlı bir farkın olmadığıancak yazma sürecinin planlama aşamasına ilişkin deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu, kontrol grubu öğrencilerinin ön test-son test planlı yazma becerileri arasında anlamlı bir farkın olmadığı, deney grubu öğrencilerinin ön test-son test yazılı anlatım tutumları arasında anlamlı bir farkın olmadığı, kontrol grubu öğrencilerinin ön test-son test yazılı anlatım tutum puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin son test yazılı anlatım tutumları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin 4+1 Planlı Yazma ve Değerlendirme Modeli uygulamaları bittikten sonra uygulanan yazma modeli ve yazılı anlatım ile ilgili görüşlerinden; %76,8'inin çalışmayı kendisi için faydalı bulduğu, %12,1'inin çalışmayı kendisi için faydalı bulmadığı ve %10,9'unun kararsız kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, impact of 4+1 Planned Writing and Assessment Model, which is one of the process based writing models, on 8th class student's way of making their performance works is assessed. In the research, in addition to the pre test-final test experimental model with control group, conversation is used as a qualitative research method. Sample of the research is 164 8th class student of the HacıBektaş-iVeli Secondary School located in Ankara. Lectures of the experimental group were arranged as 2 hours per week in accordance with the 4+1 Planned Writing and Assessment Model, whereas writing studies of the control group were designed in line with the Turkish Education Program. Application was lasted 12 weeks. In the research, the 4+1 Planned Writing and Assessment Scale and the Attitude Scale developed by Karatay (2011b), as well as a single consultation question of the qualitative part of the test were used in order to obtain data. As a result of the study; it is identified that pre test- final test planned writing skills of experimental group students have a meaningful difference, there is not a meaningful difference between final test writing skills of the experimental and the control group students, whereas there is a meaningful difference in favor of the experimental group students regarding to planning stage of the writing process, there is not a meaningful difference pre test- final test planned writing skills of the control group students, there is not a meaningful difference between pre test- final test written expression attitute scores of the experimental group students, there is not a meaningful difference between pre test- final test written expression attitute scores of the control group students, there is not a meaningful difference between pre test- final test written expression attitutes of the experimental and the control group students. From the opinions of the experimental group students on the applied writing model and writing expressions after the completion of the 4+1 Planned Writing and Assessment Model applications, it is shown that 76,8% of the students found the study helpful for herself/himself, 12,1% of the students were not found the study helpful for herself/himself, and 10,9% of the students stayed indecisive.