Sosyal bilgiler öğretiminde gezi-gözlem ve inceleme Yönteminin Etkinliğinin İncelenmesi
A research of the effectiveness of travel-observation and analysis method in teaching social sciences
  1. Tez No: 191075
  2. Yazar: MERVE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL CANSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Sosyal Bilgilerde Tarih Öğretimi, Öğretim Yöntemleri, Gezi-Gözlem ve nceleme Yöntemi, Anadolu Selçuklu Devleti'nde Kültür ve Uygarlık, Teaching Social Sciences, Teaching History in Social Scinces, Methods of Teaching, TheMethod of Travel- Observation and Analysis, Culture and Civilisation in the Anatolia Seljukian State
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada; gezi- gözlem ve inceleme yöntemi ile geleneksel öğretim yöntemi olan anlatım yöntemikarşılaştırılarak, lköğretim 6. sınıf öğrencilerinin örnek konu olarak seçilen ?Anadolu Selçuklu Devleti'ndeKültür ve Uygarlık? konusunu anlamalarına ve sosyal bilgiler dersindeki başarılarına etkisi incelenmiştir.Araştırmanın deneysel çalışması, 2005- 2006 eğitim ve öğretim yılı ikinci yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Buçalışmanın örneklemini, Ankara Etlik'teki Hacı Mustafa Tarman lköğretim Okulu'nda aynı öğretmenin iki ayrısınıfındaki 56 lköğretim 6. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada ?Anadolu Selçuklu Devleti'nde Kültür veUygarlık? konusu kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda ise gezi- gözlem ve incelemeyöntemi kullanılarak işlenmiştir. Bu araştırmada, ön test- son test kontrol gruplu deneysel desen uygulanmıştır.Araştırmanın verisi, ?Anadolu Selçuklu Devleti'nde Kültür ve Uygarlık? başarı testi, ön test ve son test olarakuygulanmış ve toplanmıştır.Veri analizi yapılırken SPSS 10,0 paket programı kullanılmış, P=0,05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir.Veri analizinde ? lişkili örneklemler t- testi? ve ? lişkisiz örneklemler t- testi? kullanılmıştır. statistikli olarakdeğerlendirilen sonuçlar şunlardır:Gezi- gözlem ve inceleme yöntemi kullanılarak öğrenim gören deney grubu öğrencileri, ?Anadolu SelçukluDevleti'nde Kültür ve Uygarlık? konusunu öğrenmede geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrolgrubu öğrencilerinden daha başarılı olmuşlardır.Elde edilen bulgular doğrultusunda; sosyal bilgiler dersinde gezi- gözlem ve inceleme yönteminin kullanımınınbaşarıyı artırması bakımından geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, aimed to compare the travel- observation and analysis method with the traditionaltelling method and figure out the impact of the two method on the learning capability of the students. 6. GradeElementary students were taken for the case study; their performance in learning has been evaluated in regard tothe course topic ?Culture and Civilisation in the Anatolia Seljukian State?.The experimental study of the survey has taken place in the second half of the 2005-2006 school year. 56Students who were all 6. grade elementary students, and had the same course instructor, were selected as samplesfrom the Hacı Mustafa Tarman Elementary Scool in Etlik in Ankara. The control group was taught on the topic?Culture and Civilisation in the Anatolia Seljukian State? in the traditonal telling method, where as theexperimental group was taught the topic in respect to travel- observation- analysis method. A pre- test and a finaltest was applied on the control group during the experiment. The data of the experiment was examined andcollected under the topics ?Culture and Civilisation in the Anatolia Seljukian State? performance test, pre- test,final test.While doing the data analysis, the SSPS 10,0 programme has been used, the level of expediency hasbeen considered as P=0,05. Also the ?t-test of relevant samples? and the ?t- test of irrelevant samples? have beenapplied in the data analysis. The statistical results were:The experimental group students who were informed on the topic ?Culture and Civilisation in theAnatolia Seljukian State? through travel- observation- analysis method, have been more successful than thecontrol group students who were informed on the topic through the traditional telling method.In regard of this survey, one can say that, using travel- observation- analysis method in teaching SocialSciences has more positive impact on the learning performance, than the traditional telling method.