Birleşme ve satın almalarda yaşanan insan kaynakları sorunları ve bir uygulama
Human resources problems in mergers & acquisitions
  1. Tez No: 263670
  2. Yazar: HATİCE S. DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme, Satın Alma, İnsan Kaynakları, Merger, Acquisition, Human Resources
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küreselleşme ile birlikte ekonomik sınırların ortadan kalkmasıyla şirketler daha güçlü rakiplerle karşı karşıya kalmış ve bu süreç şirketleri varlıklarını koruyabilmek için yeniden yapılanmaya yöneltmiştir. Şirketlerin bu yeni rekabet koşullarında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yeterli büyüklükte olmaları gerekmektedir. Bu büyüklüğe ulaşmak zorunluluğunda olan şirketlerin büyüme yollarından biri de, başka bir şirketle birleşme ya da satın alma yoluna gitmek, diğer bir deyişle şirket evliliği yapmaktır. Fakat çoğu şirket birleşme kararını verirken sadece finansal göstergelere göre hareket etmekte ve parasal açıdan durum değerlendirmesi yapmayı yeterli görerek insan unsurunu göz ardı etmektedir. Oysa, günümüzde entelektüel sermaye, fiziki varlıklara sahip olmaktan daha önemli hale gelmiştir.Birleşerek veya satın almalar vasıtasıyla ekonomik açıdan güçlenmeyi hedefleyen şirketler barındırdıkları insan kaynağına yönelik ciddi iletişim ve entegrasyon planları yapmazlarsa elde etmek istedikleri sinerji, yerini huzursuz bir çalışan topluluğuna ve giderek azalan bir şirket performansına bırakabilir. Bu çalışmanın amacı, ?Birleşme ve Satın Alma? larda şirketlerin çalışanlarını ilgilendiren süreçlerle ilgili karşılarına çıkabilecek sorunları belirlemek ve birleşmelerin başarılı olmasında bu sorunlarının çözüme kavuşturulmasının önemini vurgulamaktır. Çalışmada, ilaç sektöründe faaliyet gösteren ve birleşme & satın alma süreçlerini yaşamış olan üç ayrı işletmenin insan kaynakları yöneticileriyle görüşme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of disappearing of economic borders with globalization, companies have faced with stronger competition conditions. This process of corporate restructuring have led to protect their assets. In this new competition conditions; companies need to be sufficiently large in order to continue their activities. One way of reaching this larger size is doing a merger & acquisition with an another company. In the process of merging many companies act according to financial indicators and financial aspects while ignoring human element. Whereas today, intellectual capital have become more important than having physical assets.If merging companies don?t apply serious communication and integration plans, they don?t achieve the synergy and success that they aimed. Restless employee community gradually decreases company's performance. The purpose of this study is to introduce possible problems of human resources in the merging & acquising process and emphasizing the importance of human factors for a successful merger. In this study, interview method has been applied to three merging company in the pharmaceutical sector.