Sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcı drama dersine yönelik tutumları (MAKÜ örneği)
The attitude of candidates of classroom teaching oriented to creative drama lesson (sample of MAKÜ)
- Tez No: 263692
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, sınıf öğretmeni adayı, tutum, Creative drama, the candidate of Classroom Teacher, attitude
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2008-2009 öğretim yılında öğrenim gören Sınıf öğretmenliği 4. sınıf öğrencilerinin yaratıcı drama dersine yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı son sınıfta öğrenim gören 232 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, Adıgüzel (2006) tarafından geliştirilen ?Yaratıcı Drama Dersine Yönelik Tutum Ölçeği? ile toplanarak öğretmen adaylarının tutumları incelenmiştir. Kişisel bilgi formunda edinilen bilgilere göre de cinsiyet, öğretim türü, yaratıcı drama dersinin teorik ve uygulamalı işlenmesinin öğretmen adaylarının tutumlarında bir fark gösterip göstermediği incelenmiştir. Aynı zamanda ölçek öğretmen adaylarına dönem başı ve dönem sonunda olmak üzere iki kere uygulanmış ve öğretmen adaylarının, yaratıcı drama dersini aldıktan sonra yaratıcı drama dersine yönelik tutumlarında farklılık olup olmadığı belirlenmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre sınıf öğretmenliği adaylarının cinsiyet ve öğretim türüne göre yaratıcı drama dersine yönelik tutumları farklılık göstermemekte iken yaratıcı drama dersini uygulamalı işleyen öğrencilerin, yaratıcı drama dersini teorik alanlara göre tutumları olumlu yönde olmuştur. Sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcı drama dersini aldıktan sonraki tutumlarının da daha olumlu olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has done in the education year 2008-2009 at Mehmet Akif Ersoy University Education Faculty, with the students of forth class of Classroom Teaching who attend the Drama lesson in order to determine that their attidues whether differ or not, according to some variables.The work-group of the research has been formed by the 232 students who study at the final class of Classroom Teaching Department in Mehmet Akif Ersoy University. In the research , by gathering the data through ? Attitude Scale Oriented to Creative Drama Lesson? which is developed by Adıgüzel (2006), the attitude of preservice teachers have been investigated.Also, according to data which are obtained from Personel Data Form, it has been examined that whether the sex, the kind of teaching will differ or not, in the attitude of preservice teachers if the creative drama lesson will teach as theoric or practical.At the same time, the scale has been applied to preservice teachers, twice as the beginning term and at the end of the term, and, it has been determined that if there was distinction at the attitude of preservice teachers that oriented to creative drama lesson after they took the creative drama lesson.In regard to the results of the research, according to the categories of sex and teaching ,for candidates of Classroom Teaching, while the attitudes that oriented to the creative drama lesson, do not differ, the students that teaching the creative drama lesson as applied, those who teaching with respect to theoretical fields , their attitudes has revealed positively.Also, the attitudes of the candidates of Classroom Teacher, has revealed as more affirmative after they took the creative drama lesson..