Modernizm ve şiddet 'Hannah Arendt'
Modernism and violence 'Hannah Arendt'
- Tez No: 263712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRİ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Modern İnsan, Kitle Toplumu, Şiddet, Modernizm, Modern Human, Community, Violence, Modernism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Hannah Arendt'in, modernleşme ile birlikte insanın kaybettiği değerler ve bu değerlerin azalışıyla yükselişe geçen şiddet arasındaki ilişki incelenmiştir. Filozofun, insanı çoğulluk içindeki eylem ve konuşmalarıyla tanımlaması, modern insan söz konusu olduğunda değişir. Çalışmada bu değişimin nedenleri ve sonuçları vurgulanmak istendi. Arendt'in birey olarak insandan başlayan ve en sonunda kitle toplumun bir parçası haline gelen insanın yaşama durumlarının sorgulayıcı serüvenini incelemek amacıyla hazırlanan bu tezde, insanın bu serüvende karşılaştığı şiddet'in farklı boyutları sergilenmeye çalışılmış ve Arendt'in modern dünyaya getirdiği farklı eleştirilerle modernizm ve şiddet arasındaki ilişki irdelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, modernliğe giden süreçler incelenirken, ikinci bölümünde şiddet konusu incelendi. Yaşamın anlamlı olması gerektiğini ısrarla vurgulayan Arendt, modern insanın bu hayatın anlamını yitirmiş olduğunu belirterek şiddetin bu anlamsız yaşamdakini yerinin altını çizer.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the relevance between ascending violence with disappearing merits and values via expanding modernism within the frame of Hannah Arendt?s view. The philosopher?s definition of human in the base of his attitudes and statements within society changes as the object becomes ?modern man?. This survey aims to emphasize the reasons and results of this change. Arendt?s quest which is questioning the states of man?s life from being an individual to being part of a community has been the source for this thesis in the way of analyzing different aspects of violence man faced through this quest and Arendt?s criticism about modern world is used as a key to go into the relationship between modernism and violence.First chapter of this thesis deals with the progresses to modernism where in second chapter merely violence is surveyed. Arendt strongly supports the idea of life is not meaningless, and indicating the modern man?s loss of this meaning leads to an appropriate medium for violence, emphasizes the role of it in modern life.