The sacrifice of a mother in George Bernard Shaw's MRs. Warren's Profession
George Bernard Shaw'un Mrs. Warren's Profession adlı eserinde bir annenin fedakarlığı
  1. Tez No: 263751
  2. Yazar: YASEMEN KİRİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mrs. Warren?s Profession, Shaw, Prostitution, Mother Character, Sacrifice
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezin amacı, George Bernard Shaw'un Mrs. Warren's Profession isimli tiyatro eserinde, toplumun ve yaşam şartlarının hayat kadınlığına sürüklediği bir kadının, daha sonrasında bir annenin kızına kendi yaşadığından daha iyi yaşam şartları sağlamak için kendini feda edişini gözler önüne sermektir. Bu bağlamda öncelikle Viktorya Dönemi ile ilgili, Viktorya İngiltere'sinde ekonomik şartlar, din, kadının ve hayat kadınlığının yeri gibi verileri içeren genel bilgi verilmektedir.Shaw, toplumun yozlaşmasından kapitalizmi sorumlu tutmakta ve çözüm için sosyalizmi önermektedir. Toplumun dikkatini sosyal gerçeklere ve sorunlara çekmek ve çözümün sosyalizm olduğunu kanıtlamak için Shaw, kalemin ve tiyatronun gücünden faydalanmaktadır. Mrs. Warren's Profession adlı eserinde Shaw bir anne ve kızı arasındaki şiddetli kavgayı, oyunun merkezinde hayat kadınlığını ve hayat kadını olan bir anneyi göstererek, anne-kız ilişkisini ele almaktadır.Bu çalışma, hayat kadınlığına değil, hayat kadını olan bir annenin kızına daha yüksek bir hayat standardı sağlamak için nasıl çabaladığına odaklanmaktadır. Özellikle, kadının ve hayat kadınının toplumdaki yeri incelenerek konunun kapsamı oyunun, yazarın geçmişini ve hayat kadınlığı mesleğini, oyundaki anne karakteri ile ilişkilendirmek için genişletilmiştir.Anahtar Kelimeler : Mrs. Warren's Profession, Shaw, Hayat Kadınlığı, Anne Karakteri, Fedakarlık
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal what a prostitute mother, who is forced to this work on account of society in Mrs. Warren?s Profession by George Bernard Shaw, could do for her daughter to prepare her a better standard of living. We have tried to talk about Victorian Society: its economic conditions, religion, place of women and account of prostitution in Victorian England.Shaw accuses of capitalism for the corruption in the society and suggests socialism to capture peace of society. Shaw benefits from the power of writing in order to attract society?s attention to the social realities and problems, and to prove that the key for the solution is socialism. In Mrs. Warren?s Profession, Shaw depicted a battle royal between a mother and her daughter, a kind of test between mother-daughter relationship using one of the most intensively used themes, prostitution at the center of his play.This thesis concentrates upon not the prostitution itself, but how a prostitute mother strives for better life conditions. Especially handling the place of women, mothers and prostitutions in the society and family, the scope of the study is enlarged to correlate background of the play, the writer and the profession of prostitution with mother character in the play.