6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan öykülerin okuma kazanımları bakımından değerlendirilmesi
The evaluation of the stories in 6, 7 and 8th grade Turkish course books in terms of reading
- Tez No: 263794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN CANIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 7 ve 8. Sınıf Türkçe Ders Kitapları, Öykü, Okuma, Okuduğunu Anlama ve Çözümleme, Kazanım, 7 and 8th grade Turkish textbooks, story, reading, understanding and analysing what you read, attainment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışmada 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan öykülerin okuma kazanımları bakımından değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışmada öğrencilerin ders planında yer alan ?Okuduğu metni anlama ve çözümleme? başlığı altındaki kazanımların öğrenciler tarafından ne derece gerçekleştirildiğini ölçmek amacıyla öğrencilere, her öyküyle ilgili başarı testleri uygulanmıştır. Test soruları kazanımlar esas alınarak oluşturulmuştur. Öğrencilerin kazanımları ne ölçüde gerçekleştirdiği ve kazanımların elde edilmesinde cinsiyetlere göre farklılıklar olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde frekans, yüzde ve ki-kare analiziuygulanmıştır.Elde edilen verilere göre 8. sınıf öğrencilerinin kazanımları büyük ölçüde kazandığı, 6. ve 7. sınıflarda ise genel başarının istenilen düzeyde olmadığı ortaya konulmuştur. Ayrıca aralarında çok önemli bir farklılık olmamakla beraber bazı kazanımların gerçekleştirilmesinde kızların erkeklere göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre ders kitaplarındaki öykülerin özellikleri ve ders planlarında yer alan kazanımların yoğunluğu üzerine bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the stories in 6, 7 and 8th grade Turkish textbooks were evaluated in terms of reading attainments.In the study, achievement tests, related to each story, were applied to the students in order to measure that in which degree the attainments taking part in the students? lesson plans under the title of ?Understanding and analysing the text that you read? were achieved by the students. Test questions were formed using the attainments as base. It was investigated that in which degree the attainments were achieved and whether there is any difference in achieving the attainments according to the gender. In the statistical analysis of the obtained data, frequency, percentage and chi-square analysis were used.According to the obtained data, it was revealed that 8th grade students achieved the attainments on a large scale. But it was shown that in 6th and 7th grade classrooms the general success wasn?t in the desired degree. In addition, although there wasn?t a significant difference, it was seen that in achieving some attainments girls were more successful than boys.According to the results of this study, some suggestions were made about the qualities of stories in textbooks and the density of the attainments taking part in lesson plans.