Esnek üretim sistemlerinin kriz ortamındaki işletmelerin performansına etkilerinin belirlenmesi
The determination of the impact of crisis on performance of bussiness with flexible manufacturing systems
- Tez No: 263806
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN DEMİRDÖĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim Yönetimi, Esnek Üretim Sistemleri, Performans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gelişen ve değişen rekabet ortamında işletmelerin etkinliklerini ve verimliliklerini arttırmasında, değişen pazar koşullarına ve teknolojik yeniliklere ayak uydurmaları büyük önem arz etmektedir. Bunlara ek olarak varlıklarını devam ettirebilmeleri ve rekabet edebilmeleri için üretim maliyetlerini düşürmek, ürün kalitesini yükseltmek ve değişen pazar ve müşteri isteklerini karşılamak zorundadırlar. Bununla birlikte çeşitli ulusal ve uluslararası krizler de işletmelerin işlerini zorlaştırmaktadır. Bu gelişen ve sürekli değişen koşullara uyum sağlamak için işletmeler esnek üretime yönelmektedir. Bu sistemi uygulayan işletmeler sadece yerel pazarlarda değil global pazarda değişen pazar şartlarına hızla uyum göstermekte ve yaşanan krizlerden esnek üretim sistemini kullanmayan rakiplerine göre daha az zararla çıkmaktadırlar. Bu çalışmada, yaşanan küresel ekonomik krizde esnek üretim sistemi kullanan bir işletmenin kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrasında performans karşılaştırmasının yapılması ve araştırma yapılan işletmede esnek üretim sisteminin kullanılmasının nasıl bir etkisi olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In developing and changing competitive environment, changing market conditions and adapt to technological innovations is of great importance for companies increase their efficiency and productivity. In order to survive and compete successfully, they have to improve their product quality and meet changing market and customer needs. However, various national and international crises make things difficult for their businesses. For adapting of this constantly developing and changing condition, enterprises are turning to flexible manufacturing. Companies that implement this system, quickly adapt not only changing market conditions in domestic markets but also global market and enterprises in crisis that implement flexible manufacturing system go out with less damage than their competitors. In this study, the enterprise that implements flexible manufacturing system is compared with its performance during pre-crisis, crisis and post-crisis and the enterprise with flexible manufacturing system evaluated from different aspects of the system has.