Garîkî, Dîvân-ı Garîkî (Metin-inceleme)
Gariki, Divan-i Gariki (Text-study)
  1. Tez No: 263869
  2. Yazar: BÜNYAMİ TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Garîkî, Dîvân, Klasik Türk Edebiyatı, Tasavvuf, Gariki, Divan, Classical Turkish Literature, Islamic Sufism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 610
Özet
Garîkî, XVI. yüzyılda yaşamış bir Klasik Türk Edebiyatı şâiridir. Eserlerinden hareketle Mora'da yaşadığı anlaşılmaktadır. Genelde tasavvuf, özelde vahdet-i vücut düşüncesi etrafında yazılan şiirlerden müteşekkil hacimli bir dîvânı ve Esrâr-ı Evliyâ adlı, tasavvufî içerikli, mensur bir eseri vardır. Bu çalışma Garîkî'nin dîvânı üzerinedir.Garîkî Dîvânı'nın biri Milli Kütüphane'de diğeri Vatikan Kütüphanesi'nde olmak üzere tespit edilen iki nüshası vardır. Bu nüshalar temin edilmek suretiyle yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde Garîkî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildi.İkinci bölümde Garîkî Dîvânı'nın nüshaları, nüshalardaki dil-imla özellikleri ve dîvânın şekil özellikleri hakkında bilgi verildi. Dîvânda çokça bulunan iktibas metinleri, ilgili beyit ve kaynak belirtilmek suretiyle, alfabetik olarak gösterildi. Bölümün sonunda çalışmada faydalanılan kaynaklara yer verildi.Üçüncü bölümde Garîkî Dîvânı'nın karşılaştırmalı metni yer almaktadır.Çalışmanın sonunda işlevsel sözlük ve dizine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gariki who lived in 16th century is a poet of Classical Turkish Literature. It?s understood from his works that he lived in Mora. He has got a prose work generally Islamic Sufism (tasavvuf), in particular around the idea of Islamic pantheism (vahdet-i vücud) poems called Esrar-ı Evliya (The Mystery of the Saints). The study focuses on Gariki?s divan.Divan of the Gariki has two manuscript copies which are found one in the National Library of Turkey, another in the Vatican Library. This shall be provided with copies of our studies consists of three parts.At first section the information about Gariki?s life, his literary personality and his work is given.At second section the information about the copies of divan, language and spelling features in copies and shape features of the divan are given. About 396 in the divan quoted the text of the verse and was cited as the source named alphabetically. At the end of the section the sources that were benefited in the study were included.At third section Divan of Gariki?s comparative text is included.At the end of the study functional glossary and index are given.